Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Νησιά για τα χρωστούμενα

Για προτάσεις διευθέτησης των χρεών της Ελλάδας προς την Τουρκία με κάποιο ελληνικό νησί ή δημόσια περιούσια κάνει λόγο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Επισημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια, ούτε θα στραφούν στα διεθνή δικαστήρια
 
Με τίτλο "κίνηση καλής θέλησης στον Γιώργο", άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Vatan αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αναβάλλει την είσπραξη χρέους 300 εκατομμυρίων δολαρίων έως ότου διορθωθεί η κατάσταση της οικονομίας και δεν θα αποτανθεί στα διεθνή δικαστήρια.
Το χρέος αυτό, όπως σημειώνει το onalert.gr, έχει προκύψει από διαφορές στην τιμή του φυσικού αερίου, που οι γείτονές μας υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το πληρώσει λόγω της τραγικής κατάστασης της οικονομίας.
"Η Ελλάδα δεν μας έχει πληρώσει εδώ και αρκετό καιρό το χρέος της για το φυσικό αέριο που αγοράζει από εμάς. Εμείς έπρεπε να εξετάσουμε την κατάσταση και σε εμπορική βάση και σε ανθρωπιστική βάση.
Υπάρχει και το θέμα της γειτονίας, το δίκαιο του γείτονα. Η απόφαση μας είναι μια ευκαιρία για να σβήσουμε τις αρνητικές εντυπώσει του παρελθόντος. Εμείς ως Τουρκία αυτό κάναμε, Εύχομαι να το κάνει και η Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.
Επισημαίνει μάλιστα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να διεκδικήσει την πληρωμή των χρεών με κάποιο νησί, κάτι που ισχυρίζεται ότι προτείνουν κάποιοι διεθνείς οίκοι.
"Και βέβαια μας έρχονται διάφορες προτάσεις. Εμείς και βέβαια δεν δεχόμαστε η Ελλάδα να μας δώσει ως έναντι των χρεών της κάτι, όπως κάποιο νησί ή κάποια άλλη δημόσια περιουσία.
Αυτό θα ήταν εκμετάλλευση μιας χώρας που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πόσο μάλλον μιας γειτονικής χώρας όπως η Ελλάδα", σημειώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου