Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ο χρόνος σταμάτησε στην Αλβανία

Ο χρόνος σταμάτησε στην ΑλβανίαΤι ακριβώς συμβαίνει στα Βαλκάνια; Η γειτονιά μας, υποψήφια πάντα, και με τη βοήθεια της Ελλάδας, να ενταχθεί στην Ευρώπη, υποτίθεται πως επιχειρεί βήματα εκσυγχρονισμού και εξομάλυνσης των σχέσεών της με τις χώρες- μέλη της Ε.Ε. Κι όμως! Οι μεν Σκοπιανοί επιμένουν… μακεδονικά, στήνοντας τεράστιο άγαλμα του «συμπατριώτη τους» Αλέξανδρου, κόντρα στην ιστορία και τη λογική και οι δε Αλβανοί να καθυποτάξουν κάθε άλλη εθνότητα που φιλοξενείται στον τόπο τους.
Η αλβανική κυβέρνηση ψήφισε ήδη νόμο για την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, που όμως προβλέπει ποινές (ας πούμε, μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους στο Δημόσιο) για όσους Αλβανούς πολίτες δηλώσουν «ψευδή στοιχεία». Δηλαδή, στοιχεία που… δεν θα συμφωνούν με τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στα παλαιά κατάστιχα των ληξιαρχείων, της περιόδου πριν το 1990. Στοιχεία που διαμορφώθηκαν αυθαίρετα από το τότε κομουνιστικό καθεστώς του Χότζα, το οποίο είχε αλλάξει την εθνικότητα σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες της Κορυτσάς, της Πρεμετής, της Χιμάρας κ.α.
Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα στην στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας, INSTAT, που θα διεξάγει την απογραφή, να ζητήσει στοιχεία από τα ληξιαρχεία, ώστε να μπορεί να τα διασταυρώσει, με αυτά που θα δηλωθούν κατά την απογραφή.
Ο εκφοβισμός, η λογική της βίαιης ομογενοποίησης που τόσα δεινά έχει συσσωρεύσει κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, παραμένει στη γειτονική Αλβανία σε πλήρη διάταξη. Έστω κι αν η χώρα έχει βοηθηθεί από την Ελλάδα και μέσω των χρημάτων που εισέπραξαν πολίτες της που δούλεψαν σε αυτήν, επιμένει σε μια ανθελληνική υστερία, ασκώντας τρομοκρατικές πιέσεις στους Βορειοπηειρώτες.
Ο χρόνος σταμάτησε στην Αλβανία.
Κι όμως, υπάρχουν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν σε περιοχές που δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές, όπως οι Κορυτσά, Πρεμετή, Λιούντζη, Χιμάρα, αρκετά χωριά στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, (Μουρσί, Σωπίκι, Μουζίνα Πετσά, Σινίτσα) και πολλά άλλα χωριά της παραλίας και Αγίων Σαράντα οι κάτοικοι των οποίων έχουν στερηθεί την ελληνική εθνικότητα.
North Epirus Online
nepirusonline.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου