Με αφορμή τον έλεγχο του χρέους και των προϋπολογισμών των Δήμων και των οργανισμών του Δημοσίου παρουσιάζεται πώς έκλεισε η ΕΡΤ που ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση και μια Α.Ε. του Δήμου Θεσσαλονίκης που είναι ελλειμματική και συνεχίζει τη λειτουργία της με ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των δημοτών. Όπως είναι γνωστό, τα κίνητρα μας δεν είναι η ανάδειξη σκανδάλων, αλλά ο έλεγχος των οικονομικών με ό,τι στοιχεία βρίσκουμε. Για αυτό το λόγο δίνονται, καταρχήν, απλή θεωρία και παραδείγματα πώς ελέγχουμε τους ισολογισμούς δημόσιων οργανισμών, αν έχουν προβλήματα ανακεφαλαιοποίησης και ρευστότητας, για να μπορεί ο καθένας να κρίνει και να ελέγχει.
Το παρακάτω κείμενο βασίζεται στην εισαγωγή που έκανε ο συντάκτης στην εκδήλωση «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» του «ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ».
Το κείμενο εστιάζει στην οικονομική κατάσταση δύο οργανισμών την ΕΡΤ (πριν κλείσει) και την ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.. Θέλει να δείξει δηλαδή πώς χρησιμοποιείται η ρητορική περί χρέους για κερδοσκοπία και πολιτική χειραγώγηση. Πώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ κλείνουν υγιείς οργανισμούς και χρηματοδοτούν ελλειμματικούς που δεν παράγουν τίποτα.
Περαιτέρω δίνονται εργαλεία για να μπορεί να ελέγχει ο καθένας τα οικονομικά μιας ΑΕ, μέσω των λίγων δεδομένων που παρέχει συνοπτικά ο ισολογισμός της. Ο έλεγχος αφορά τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης και της ρευστότητας.
Σκοπός του συλλόγου μας είναι οι ίδιοι πολίτες να είναι ικανοί να ελέγχουν τα οικονομικά του δημοσίου, του δήμου και των δημόσιων οργανισμών. Ο συντάκτης προσπαθεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επί των συνημμένων αρχείων υπάρχουν οι ίδιοι ισολογισμοί για καθένα οργανισμό για καλύτερη κατανόηση. Οπότε ανοίξτε ταυτόχρονα τα αρχεία για να βλέπετε τι διαβάζετε.
Έμμεσο μήνυμα : Ο Μπουτάρης είναι ένας πολιτικάντης που σπαταλάει δημόσιο χρήμα για τη χρηματοδότηση των παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό το λόγο άλλωστε «θα αφιερώσει» τη νίκη του στον Βενιζέλο. Ας μην του δώσουμε την ευκαιρία.
Για να υπολογίσουμε την κατάσταση του παθητικού μιας ΑΕ ελέγχουμε την κατάσταση του παθητικού της (τις υποχρεώσεις προς μετόχους και τρίτους) καθώς και τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησής της.
Η κατάσταση του παθητικού προκύπτει από το πηλίκο των ίδιων κεφαλαίων (μετοχές ) από το σύνολο των ξένων κεφαλαίων (δηλαδή όλες τις υποχρεώσεις που έχει η εταιρεία προς τρίτους (μακροπρόθεσμα δάνεια- μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις). Αυτό το πηλίκο πρέπει να είναι ίσο με ένα ή μεγαλύτερο.
Για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης υπολογίζουμε το πηλίκο των ίδιων κεφαλαίων από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αυτό το πηλίκο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1.
Για να υπολογίσουμε τα προβλήματα της ρευστότητας ενός οργανισμού υπολογίζουμε το πηλίκο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων από τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις. Αυτό το πηλίκο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 1.
Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της ΕΡΤ τα ίδια κεφάλαια ήταν 190,295 εκατ., τα ξένα κεφάλαια ήταν 188,453 εκατ., οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 66,510 εκατ., το πάγιο ενεργητικό 249,378 εκατ., το κυκλοφορούν ενεργητικό (απαιτήσεις) ήταν 129,370 εκατ. και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 121,943 εκατ. .
Αν διαιρέσουμε τα ίδια κεφάλαια με τα ξένα κεφάλαια θα βρούμε ότι το κεφάλαιο της λειτουργεί άριστα (190,295:188,453 > 1/1). Δεν έχει επίσης ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, διότι το πηλίκο του αθροίσματος των ίδιων κεφαλαίων με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις από το πάγιο ενεργητικό είναι μεγαλύτερο του 1 [(190,295 + 66,510) : 249,378 = 1,029].
Επίσης δεν έχει προβλήματα ρευστότητας, διότι το πηλίκο του κυκλοφορούντος ενεργητικού από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερο του ενός (129,370 : 121,943 = 1,064).
Από την άλλη πλευρά ο ισολογισμός της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ που ανήκει στους Δήμους της Θεσσαλονίκης δείχνει έναν οργανισμό με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Συγκεκριμένα έχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, διότι το πηλίκο των ίδιων κεφαλαίων πλέον των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων από τα πάγια περιουσιακά στοιχεία είναι μικρότερο του 1 (82704 : 161104 = 0,51). Επιπλέον έχει προβλήματα ρευστότητας, διότι το πηλίκο του κυκλοφορούντος ενεργητικού από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μικρότερο του 1 (42.189,10 : 120.586 = 0,34).
Βλέπουμε λοιπόν, ότι η ΕΡΤ που έκλεισε είχε επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα. Παρήγαγε και έργο καθώς συντελούσε στην ενημέρωση και στον πολιτισμό με οποιεσδήποτε ελλείψεις και χωρίς βέβαια να αποτελεί ένα αντικειμενικό μέσο ενημέρωσης όπως θα απαιτούσε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα. Ερωτηματικό αποτελεί τι είναι τα 114 εκατομμύρια που έχει να εισπράττει η ΕΡΤ και πρέπει να τα αποδώσει προς τρίτους. Μήπως είναι δικαιώματα από άλλους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που έπρεπε να αποδώσει προς διεθνή μέσα ενημέρωσης ; Με το κλείσιμό της ΕΡΤ εισπράχθηκαν ή χαρίστηκαν ;
Παράλληλα παρατηρούμε ένα παραμάγαζο του Μπουτάρη που παράγει αέρα και από το οποίο βγάζουν λεφτά παράγοντες του ΠΑΣΟΚ με αμοιβές από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε.. Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, ενώ δεν έχει κανένα αντικείμενο. Για αυτό το λόγο ο Μπουτάρης την ανακεφαλαιοποιεί με 360.000,00 € από τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Για τους εξαρτημένους και τα ΚΑΠΗ έχει ιδιαίτερα σχέδια. Θέλει να τους βάλει να μαλώνουν για τα άθλια παγκάκια των άθλιων πάρκων. Για τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν χιλιάρικα ευρώ. Για αυτό άλλωστε και η νίκη του Μπουτάρη σημαίνει νίκη του Βενιζέλου.
Έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βάζουν λουκέτο εκεί που δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και επιχορηγούν μαύρες τρύπες δημόσιων οργανισμών. Αυτή είναι η απάτη του χρέους. Το πρόσχημα για μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ένα εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.
Γράφει ο Γιώργος Πάσογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου