Να προχωρήσουν οι τράπεζες σε κατασχέσεις ακινήτων με την βοήθεια της κυβέρνησης προτείνει η τέταρτη Έκθεση Αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ο τρόπος που πρέπει να δράσει η κυβέρνηση για τις κατασχέσεις και προτείνει την αλλαγή νομοθεσίας.
Επίσης οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφ όσον τηρηθούν οι προτάσεις συνιστούν την εκταμίευση των δόσεων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2014 και θα ανέρχεται στο ποσό των 6,3 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση των υπόλοιπων δύο δόσεων, έκαστη εκ των οποίων θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014, μετά την υλοποίηση των νέων «βασικών στόχων(milestones)».
Ειδικότερα επισημαίνεται στην έκθεση «Για να συνεχισθεί ο δανεισμός απαιτείται:
- Να άρει τους περιορισμούς στα ακίνητα για κατασχέσεις, με μια μεταβατική περίοδο ενός έτους για τους οφειλέτες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για να μειωθεί ο «ηθικός κίνδυνος για τις τράπεζες»
-Νομική προσαρμογή κανόνων για τη χρήση γης και απελευθέρωση ενοικίων των κατοικιών
- Εισαγωγή ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τις Τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των τυποποιημένων ορισμών για τον Δανειολήπτη και το Αποδεκτό Βιοτικό του Επίπεδο, διευκολύνοντας περαιτέρω προσπάθειες αναδιάρθρωσης τραπεζικών δανείων
- Τακτική επανεξέταση τόσο σε προσωπικό όσο και εταιρικό επίπεδο το δίκαιο περί αφερεγγυότητας
- Έμφαση στην αναμόρφωση τόσο εντός και εκτός εξωδικαστικών διαδικασιών αφερεγγυότητας του χρέους .
Ακόμη ανάγκη είναι επικείμενη αναθεώρηση της κοινωνικής ασφάλισης και των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς επιτάσσεται νόμος-πλαίσιο κατά της διαφθοράς (εγκρίθηκε τον Απρίλιο), κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης , και νομοθεσία για χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και της υπεύθυνης δήλωσης και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να ληφθούν σύντομα για τους πολιτικούς.
Προτεραιότητα τώρα είναι η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και πρόκειτιαι για περαιτέρω αναδιοργάνωση των υπουργείων, επιλογή των διευθυντικών στελεχών, ανακατανομή του προσωπικού, αξιολόγηση υπαλλήλων βάσει των ικανοτήτων τους,αλλά και την αριθμητική μείωση τους.
Παράλληλα χρειάζονται νέες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας για ομαδικές απολύσεις και νομικό «φρένο» στην συνδικαλιστική δράση «για αποφυγή αδικαιολόγητων διαταραχών» ενώ το ποσοτό εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να μειωθεί κατά 3,9 %.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ ζητείται απομάκρυνση των περιορισμών του ανταγωνισμού σε τέσσερις κλάδους: λιανικό εμπόριο, τουρισμό, κατασκευές
υλικών και επεξεργασίας τροφίμων.
Επίσης φιλόδοξη μεταρρύθμιση είναι η απελευθέρωση των μεταφορών και των ενεργειακών αγορών.
Ακόμη απαιτείται μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα στον κώδικα πολιτικής δικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου