Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Άρχισαν τα όργανα…

«Περί κομματικής νομιμότητας και νομιμοφροσύνης» …του Απ. Κατσιφάρα! Άρθρο  μέλους της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αχαΐας ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.
1
Ο κ. Θεοδώρου Σάββας, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, διαχωρίζει πλήρως τη θέση του απ’ την «χρισματοδοτηθήσσα» επιλογή Κατσιφάρα ως υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και με κείμενό του προϊδεάζει για τα όσα θα επακολουθήσουν. Αρχικά στα όργανα του κόμματος, που καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Και εν συνεχεία στον προεκλογικό στίβο της πραγματικής πολιτικής, …που αποκτά, για ορισμένους, χαρακτηριστικά ρωμαϊκής αρένας.
Με τίτλο «Περί κομματικής νομιμότητας και νομιμοφροσύνης…» το άρθρο-μανιφέστο και ευθείες βολές κατά του περιφερειάρχη, αναπτύσσει έναν γενικότερο προβληματισμό για τη διαδικασία επιλογής, θέτει κατ’ ουσίαν ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας και αναδεικνύει παραμέτρους που θα συζητηθούν…
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Η ανάλυση και επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας πλέον , αποτελεί αδήριτη ανάγκη .  Η διαφύλαξη του δημοκρατικού πλαισίου των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αυτονόητη και ο πολιτικός προσδιορισμός των υποψηφίων απαραίτητος . Με βάση την προσωπική μου , ατομική , πολιτική και κοινωνική ευθύνη και με βαθύ παραταξιακό αίσθημα , επιθυμώ να παραθέσω τα παρακάτω .
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , η διαδικασία επιλογής και στήριξης υποψηφίου, ενώ θα έπρεπε να έπεται μιας αξιολογικής  και ταυτόχρονα λογοδοτικής πολιτικά και κοινωνικά διαδικασίας, παρακάμφθηκε,σε κεντρικό επίπεδο,κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να προβεί σε δηλώσεις στήριξης της υποψηφιότητας του νυν περιφερειάρχη, λειτουργώντας με όρους τιμητικής δεοντολογίας, χωρίς να το οφείλει και χωρίς πλέον να τίθεται ζήτημα «πολιτικής επιστράτευσης» .
Ο Απ.Κατσιφάρας διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, τις επιλογές της οποίας ΤΟΤΕ στήριζε και ψήφιζε εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ πλέον λειτουργεί -εκ του ασφαλούς- καταγγελτικά έναντι του μνημονίου (που φέρει  και την υπογραφή του), στο πλαίσιο της προσωπικής του στρατηγικής.
Ο ίδιος, παρότι επιστρατεύθηκε –κατά δήλωση τού- το 2010,  σαν υποψήφιος περιφερειάρχης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., προέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν σε δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης της παράταξης (μιας παράταξης που δημιούργησε με το χρίσμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και όχι μόνο του εαυτού του, κάτι που αναδεικνύει και το δημοκρατικό αίσθημα που τον διακατέχει . Ωστόσο με αυτή του την επιλογή, παρέθεσε με απτό τρόπο την παραταξιακή-κομματική  του ταυτότητα. Το γεγονός ότι ήταν στους στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, τον εκθέτει ακόμα περισσότερο, καθώς αναιρεί και αποχρεώνει με εμφατικό τρόπο, πολιτικά τον πρώην πρωθυπουργό και νυν βουλευτή Αχαΐας, ο οποίος δηλώνει παρών και στηρίζει της επιλογές της συγκυβέρνησης, ως συνέχεια των επιλογών της δικής του κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι σχεδόν όλα τα αιρετά στελέχη του συνδυασμού, τα οποία έχουν ήδη αποσκιρτήσει, δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν σε συνδυασμό με τον ίδιο ως επικεφαλής, κάνοντας παράλληλα αναφορά για μονοδιάστατη και ατελέσφορη άσκηση των καθηκόντων του, σε επίπεδο «παρέας» και όχι με γνώμονα την βέλτιστη επίτευξη έργου, κάτι που υποδεικνύει ισχυρή αδυναμία συσπείρωσης, των κοινωνικών δυνάμεων που συνιστούν την παράταξη .
Τέλος, θεωρώντας υποχρέωση μου, να παραμείνω συνεπής με το πολιτικό πλαίσιο που πρότεινα και ψηφίστηκε ομόφωνα εντός της νομαρχιακής επιτροπής, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προέκταση και συνέχεια της ανασυγκρότησης του κινήματος που έλαβε χώρα πέρυσι τέτοια εποχή, επομένως οι άξονες που προσδιορίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά, ενός υποψηφίου ικανού να συσπειρώσει και να συνθέσει, τις κοινωνικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, είναι συγκεκριμένοι και συναθροίζονται στο τρίπτυχο εργασία, παραγωγή, επιστήμη.
Οι πολιτικές επιλογές καθενός υποψηφίου, υποδεικνύουν τις προθέσεις του και είναι τουλάχιστον αθέμιτο, να υπακούουν κανόνες προσωπικών  συμφερόντων.Επομένως, δεν μπορεί να τεθεί κανένα παραταξιακό δίλημμα όχι μόνο νομιμότητας, αλλά ούτε νομιμοφροσύνης, σε κάθε δυνητικό ψηφοφόρο ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς η παραδοχή του καθήκοντος ή της υποχρέωσης, εξαρτάται από την υπεύθυνη, ακέραιη αλλά και συνεπή πολιτική  στάσητου εκάστοτε υποψηφίου.
Η ανάγκη θεσμικής οροθέτησης, προκειμένου να μην συνθλιβεί στην γραφειοκρατία και την ανεπάρκεια, η αναγκαιότητα προώθησης αναπτυξιακών λύσεων και η διεκδίκηση αιτημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, ορίζουν τη μετάβαση από την διαπιστωτική στην ενεργητική πολιτική. Οι όποιες εγγυήσεις για αντίστοιχες ενεργητικέςμεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να τεθούν εντός πολιτικού πλαισίου και όχι κατά το δοκούν της όποιας ατομικής διεκδίκησης . Η απάντηση σε κάθε  αυθαιρεσία αυτής της μορφής και εφόσον πλέον, δεν τίθεται ζήτημα «πολιτικής επιστράτευσης», είναι η αλλαγή και είναι επιβεβλημένη.
«Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε» ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ
Θεοδώρου Σάββας
Φαρμακοποιός M.Sc.
Μέλος Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αχαΐας
Μέλος Τομέα Υγείας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου