Στις 13/03/2014 εγκρίθηκε το ψήφισμα T7-0240/2014 με τίτλο «Πτυχές συνδεόμενες με την απασχόληση και την κοινωνική διάσταση του ρόλου και των δραστηριοτήτων της Τρόικας» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το ψήφισμα αποτελεί κόλαφο για τη χώρα μας αλλά και για την Τρόικα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέθηκε στο περιθώριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αποφάσεις εκτός του πεδίου αρμοδιοτήτων της. Στο ψήφισμα διατυπώνονται σαφείς παρατυπίες στις διάφορες διαδικασίες που σχετίζονται με το ρόλο της Τρόικας, καθώς επίσης σημειώνεται ότι τα προγράμματα που καταρτίστηκαν δεν έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς παράγοντες. Έτσι, πλήττονται οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ενώ η ανεργία έχει σκαρφαλώσει σε πολύ ανησυχητικά νούμερα.
Τα αποτελέσματα του παραπάνω «σχεδιασμού», που βασίστηκε σε εσφαλμένο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, είναι δυστυχώς εμφανή στη χώρα μας. Η φτώχια αγγίζει πλέον τη μεσαία και την εργατική τάξη, ενώ δυστυχώς η φτώχια των παιδιών διαρκώς εντείνεται. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των κατασχέσεων οικιών και αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, κάτι που σαφώς πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η όλη κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο λόγω της μείωσης των κατώτατων μισθών και των οριζόντιων περικοπών στην υγεία. Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, οι μεταρρυθμίσεις έχουν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα και τη γενική δυνατότητα πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, καταπατώντας ουσιαστικά το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγεία.
Εξαιτίας των ανωτέρω λόγων αποκλεισμού από την πρόσβαση, πολλών και πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σε υπηρεσίες υγείας και με σκοπό την προστασία τους, συστήθηκε και λειτουργεί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας συστάσεις καλώντας ουσιαστικά την ΕΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακτηθούν τα πρότυπα κοινωνικής προστασίας και να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Επίσης, καλεί την Επιτροπή, την ΕΚΤ και την Ευρωομάδα να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν, όπου είναι απαραίτητο και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν, τα έκτακτα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις που ορίζονται στις Συνθήκες και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, καθώς η έλλειψη συμμόρφωσης συνιστά παραβίαση του πρωτογενούς δικαίου της ΕΕ. Καλεί τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει αναλυτικά τον αντίκτυπο των μέτρων επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εκδώσει συστάσεις σε περίπτωση παραβίασης του Χάρτη. Ακόμη, ζητά από την Τρόικα και τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη να τερματίσουν το συντομότερο δυνατόν τα προγράμματα και να θεσπίσουν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων.
Στη συνέχεια, ζητείται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξετάζουν τις κοινωνικές ανισορροπίες και τη διόρθωσή τους με την ίδια προσοχή με την οποία εξετάζουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, και να μεριμνούν ώστε τα μέτρα προσαρμογής να εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Μεταξύ των συστάσεων προς την Επιτροπή και στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβάνεται και η σύσταση να μη θεωρούνται ως δαπάνες οι δαπάνες για την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά ως επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη.
Τέλος, το Ευωρωπαϊκό Κοινονούλιο προτείνει τη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, καθώς και με οργανώσεις ασθενών και επαγγελματικούς φορείς για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και την πρόσβασή τους σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.
Ελπίζουμε να δοθεί βάση από όλους τους αρμόδιους φορείς στο συγκεκριμένο ψήφισμα, μιας και η δική μας εμπειρία μέσω της καθημερινής μας επαφής με άπορους και ανασφάλιστους πολίτες που απευθύνονται σε εμάς για φάρμακα και υπηρεσίες υγείας, δείχνει ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που θέτει το ψήφισμα άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου