Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Έτσι κλέβουν το χρυσάφι του... κοσμάκι!

Έτσι κλέβουν το χρυσάφι των Ελλήνων!
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ
Στην Εισαγγελία, το ΣΔΟΕ και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος φάκελος με στοιχεία- «φωτιά»
4.500 τα ενεχυροδανειστήρια μόνο στην Αττική
1.200 από αυτά είναι νόμιμα
1 στα 2 φοροδιαφεύγει, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ
160% ανέβηκε ο τζίρος τους σε έναν χρόνο
130 κιλά χρυσάφι θα «έφευγε» προς τη Γερμανία
7 εκατ. ευρώ η αξία του
Μια από τις μεγαλύτερες «ληστείες» στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας διενεργείται με τη δράση των παράνομων ενεχυροδανειστηρίων. ΣΔΟΕ και Οικονομική Αστυνομία είναι πλέον βέβαιοι ότι γίνεται ευρύτατη διακίνηση λαθραίου χρυσού και ασημιού, με τη ζημιά στο Δημόσιο να είναι ιλιγγιώδης και ανυπολόγιστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της iTabloid, η Εισαγγελία έχει στα χέρια της φάκελο με έρευνα για τη δράση των ενεχυροδανειστηρίων και αναμένει τις έρευνες του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας για να τον συμπληρώσει και να αρχίσει τις διώξεις. Όχι ότι οι έρευνες είναι εύκολο να περατωθούν. Μόνο στην Αττική, δουλεύουν περισσότερα από 4.500 ενεχυροδανειστήρια, με μόλις 1.200 από αυτά να είναι νόμιμα. Αλλά και στα περισσότερα, γίνεται ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή.
Στην τελευταία περίπτωση, ενεχυροδανειστής στην Αθήνα «πιάστηκε» να έχει 2,5 κιλά χρυσού χωρίς παραστατικά. Προερχόταν από λιωμένα χρυσαφικά, ανθρώπων που κατέφυγαν εκεί, δίνοντας τον κόπο γενεών, για να υποστούν έναν εξευτελισμό και να πάρουν τα προς το ζην. Αλλά είναι «μικρό ψάρι». Σε μια περίπτωση μόνο, φορτηγό που πιάστηκε στην Πάτρα να έχει μπει σε πλοίο προς Ιταλία και από εκεί για Γερμανία, είχε φορτωμένο 130 κιλά χρυσάφι. Ήταν κι αυτά, λιωμένα κοσμήματα. Αδήλωτα, χωρίς παραστατικά, αφορολόγητα. Θα πήγαιναν στη Γερμανία ώστε να χρησιμοποιηθούν «για συγκέντρωση πλούτου», λένε άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας.
Λαθρέμποροι
Η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, διερευνά, αυτή την εποχή συγκεκριμένες υποθέσεις παράνομης εμπορίας χρυσού και πολύτιμων λίθων. Οι άνδρες που μετέχουν στις έρευνες, λένε ότι πιθανότατα, μεγάλη μερίδα ενεχυροδανειστών, εμπλέκεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας χρυσού!
Τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών, είναι αποκαλυπτικά: Η Οικονομική Αστυνομία, μετά από 730 ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια, βρήκαν 71 παραβάσεις. Σε 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και αγορά, ούτε λίγο ούτε πολύ, 135 κιλών χρυσού χωρίς νόμιμα παραστατικά.
Οργιο φοροδιαφυγής, τοκογλυφίας και χορός«μαύρου χρήματος» έχει διαπιστώσει όμως και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, καθώς και η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης στα χιλιάδες ενεχυροδανειστήρια χρυσού και αυτοκινήτων που έχουν ξεφυτρώσει στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η πρώτη έρευνα της υπηρεσίας που αφορούσε στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού παραπέμφθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών χωρίς ως τώρα να έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Η δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά από ανώνυμες καταγγελίες από τον Συνήγορο του Καταναλωτή κ. Ευ. Ζερβέα και αφορούσε στα επτά ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων και σκαφών που λειτουργούν στην Αττική και την Θεσσαλονίκη έφερε στην επιφάνεια τοκογλυφικές πρακτικές κι ο σχετικός φάκελος έχει ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία, το ΣΔΟΕ και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι αρχές θεωρούν πιθανό πολλές από τις έκνομες ενέργειες που σχετίζονται με τη διακίνηση πολύτιμων μετάλλων την τελευταία περίοδο να γίνονται υπό την «ανοχή» ή και υπό την κάλυψη επίορκων κρατικών λειτουργών. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος τελωνειακού ο οποίος φέρεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες άφησε να φύγει στη Γερμανία φορτίο με 490 κιλά ασήμι χωρίς κανένα παραστατικό, ενώ θα έπρεπε να το είχε δεσμεύσει.
Οι διωκτικές αρχές στρέφουν ιδιαίτερα τις έρευνές τους στο ποιοι παρέχουν ρευστό σε αυτές τις επιχειρήσεις, στο «μετά» των αγορών και κυρίως στο πού καταλήγει ο χρυσός που βγαίνει αυτήν την περίοδο από τα συρτάρια και τα χρηματοκιβώτια. Οι ενδείξεις μέχρι τώρα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρυσών αντικειμένων «λιώνει» και φυγαδεύεται στο εξωτερικό.
Από τους ελέγχους που συνεχίζει το ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα σε δεκάδες ενεχυροδανειστήρια διαπιστώνεται ότι έχει στηθεί μια φάμπρικα διακίνησης χρυσού και ασημιού καθώς σχεδόν οι 9 στους 10 ιδιοκτήτες φοροδιαφεύγουν συστηματικά μη τηρώντας βιβλία, χωρίς να κόβουν τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος. Μάλιστα ελεγκτές του ΣΔΟΕ άρχισαν ήδη τις δεσμεύσεις τιμαλφών και θυρίδων αλλά και την κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων. Στη Θεσσαλία ελέγχθηκαν 6 ενεχυροδανειστήρια και στα 4 από αυτά βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις. Στο Νότιο Αιγαίο έγιναν 5 έλεγχοι και στα 5 από αυτά βεβαιώθηκαν 120 παραβάσεις απόκρυψης ΦΠΑ και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Ανάλογη εικόνα στο Βόρειο Αιγαίο και την Πελοπόννησο όπου και στα 9 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν υπήρχε πλήθος φορολογικών παραβάσεων, 70 τον αριθμό. Στην Ήπειρο δεσμεύτηκαν 94 είδη τιμαλφών αλλά και θυρίδες, ενώ στα Ιόνια νησιά, τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια είναι «μαϊμού».
Πώς ξεζουμίζουν τους πολίτες
Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις αποκαλύπτει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος επισημαίνει ότι το επιτόκιο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 150%, ενώ ο ιδιοκτήτης που δίνει ως ενέχυρο το όχημά του αρκετές φορές βρίσκεται θύμα εκβιασμού και χρεώσεων, τις οποίες φυσικά δεν γνωρίζει εκ των προτέρων.
- Οι εταιρίες διαφημίζουν τη χορήγηση δανείων αντί μηνιαίου επιτοκίου 0,75% με μοναδική εγγύηση το αυτοκίνητο, πχ, του ενδιαφερόμενου.
- Ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε επαφή με τον ενεχυροδανειστή και προσκομίζει το αυτοκίνητό του.
- Ο ενεχυροδανειστής εκτιμά την εμπορική αξία του οχήματος. Πάγια τακτική είναι να δίνει δάνειο ίσο με τη μισή αξία του αυτοκινήτου. Εκεί ο ιδιοκτήτης μαθαίνει ότι θα πρέπει να αποπληρώσει τα χρήματα που του δόθηκαν ως δάνειο, τον τόκο των χρημάτων, το κόστος για μικτή ασφάλιση, την 24ωρη στάθμευση και φύλαξη του οχήματος. Τα ασφάλιστρα και φύλακτρα ανέρχονται μηνιαίως από 15 ευρώ έως ανά 1.000 ευρώ δανείου, ενώ η στάθμευση κυμαίνεται από 190 έως 210 ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου χρεώνεται και με «έξοδα φακέλου» 150 ευρώ, εφάπαξ.
- Συνάπτεται η σχετική συμφωνία σύστασης ενεχύρου με αρχική διάρκεια από έναν μήνα έως τρεις μήνες. Έτσι μετά την παρέλευση του διαστήματος αν ο ενεχυριαστής δεν μπορεί να αποπληρώσει το ποσό που δανείστηκε ανανεώνεται η σύμβαση, μαζί με όλα τα προαναφερόμενα έξοδα, για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως ένα τρίμηνο) το ενεχυροδανειστήριο αποκτά δικαίωμα εκποίησης του αυτοκινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου