Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Προσοχή για κύμα προσφύγων από την... Συρία

Στρασβούργο, 13 Δεκεμβρίου 2012



Γ. Παπανικολάου: Να αναλάβουν όλα τα κράτη μέλη τις ευθύνες τους σε ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων από την Συρία.

Άμεση χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής προκειμένου κράτη μέλη που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά στη Μέση Ανατολή, όπως η Ελλάδα, να μην σηκώσουν μόνα τους το βάρος σε ένα ενδεχόμενο μεγάλο κύμα προσφύγων από την Συρία, ζήτησε με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη εχθές βράδυ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρουσία της Επιτρόπου για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ και της εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κας Ε. Κοζάκου-Μαρκουλλή. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε:
«Αναφερόμαστε στην προετοιμασία της Ε.Ε. αλλά είναι σημαντικό να δούμε και τί έχει γίνει μέχρι σήμερα, πώς συνεχίζουμε την προσπάθεια γιατί η κρίση είναι σε εξέλιξη, οι ροές είναι σε εξέλιξη και βεβαίως ακόμα και τώρα που μιλάμε Σύριοι πολίτες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την Συρία. Και στα στοιχεία που παρέθεσαν το Συμβούλιο και η Επίτροπος, να προσθέσω πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάθε μέρα αυξάνονται οι πολίτες που φεύγουν από την Συρία κατά 3.000. 40% από τους 500.000 πρόσφυγες δεν βρίσκονται σε καταυλισμούς και είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα και με τον βαρύ χειμώνα θα έχουμε ροές νότια και δυτικά της Συρίας.
Επομένως, δύο είναι οι βασικές παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι πώς θα συνδράμουμε, πώς θα υποστηρίξουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις οργανώσεις που είναι εκεί και τις τρίτες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Και βεβαίως αν αυτή η προσπάθεια είναι αρκετή. Ακούσαμε σήμερα ότι θα χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση – να το εξετάσουμε – όπως και να δούμε αν τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να δούμε αν χαρτογραφούνται οι διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες, διότι διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες στον τύπο ότι στην Τουρκία γίνεται αποτροπή των ροών και δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες, καθώς δηλώνει αδυναμία να τους φιλοξενήσει. Να δούμε λοιπόν πώς κινούνται στην συνέχεια οι Σύριοι πρόσφυγες.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι να δούμε πώς συνεχίζουμε εμείς τη δική μας στρατηγική. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης κάποια κράτη μέλη θα βρεθούν αναπόφευκτα στην εμπροσθοφυλακή για την υποδοχή των ανθρώπων αυτών. Μια από τις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η οποία ήδη δέχεται ροές από την Συρία. Δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλα τα νούμερα στην Ελλάδα – από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο ήταν περίπου 600 από όσο γνωρίζω. Και στις απαντήσεις που δίνουν πολλοί από τους Σύριους στις αρμόδιες υπηρεσίες λένε ότι δεν θέλουν να προβούν σε αίτημα ασύλου. Δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μόλις τελειώσει η κρίση, εκεί όπου είναι το βιός τους και η οικογένεια τους. Επομένως σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη. Μια χώρα όμως από μόνη της του νότου, ή δύο ή τρεις που είναι λόγω γεωγραφικής θέσης στην πρώτη γραμμή δεν μπορούν να απαντήσουν για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη οφείλει να προβεί στην ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών αυτή την περίοδο, σε πρωτοβουλίες που δεν λάβαμε στην «Αραβική Άνοιξη» όπου η Ε.Ε. υπήρξε αποσπασματική. Θυμάστε ότι φτάσαμε να αμφισβητούμε κάποια στιγμή μέχρι και την αξιοπιστία του χώρου Σένγκεν. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη με τότε. Ας ζητήσουμε από όλα τα κράτη μέλη – και τα 27 – εφόσον έχουμε μαζικές ροές από την Συρία, να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους. Να έχουμε ισότιμη ανάληψη της ευθύνης και των βαρών. Έχουμε το φωτεινό παράδειγμα του σχεδίου Eurema στην Μάλτα για την εντός της Ένωσης επανεγκατάσταση προσφύγων. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να πείσουμε όλα τα κράτη μέλη την περίοδο αυτή να αναλάβουν την ευθύνη και να προσφέρουν την βοήθεια και την φιλοξενία που είναι απαραίτητη στους Σύριους μέχρι να τελειώσει η κρίση » .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου