Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

«Τύμπανα πόλεμου»

«Τύμπανα πόλεμου» και σκηνικό σύγκρουσης κυβέρνησης – δανειστών

Αλληλοκατηγορίες για την ατυχή έως τώρα κατάληξη της διαπραγμάτευσης εκτοξεύουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα θεσμοί και κυβέρνηση, με την ένταση να κορυφώνεται και τις δυο πλευρές να ανοίγουν τα χαρτιά τους για πρώτη φορά από την έναρξη των διαβουλεύσεων.

Ο διάλογος κωφών του περασμένου Σαββατοκύριακου συνεχίστηκε για ακόμα μια μέρα και η αντιπαράθεση Αθήνας-Βρυξελλών πέρασε χθες σε ανώτατες μορφές πάλης, αφού ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε «ρουκέτες» από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός άνοιξε το …χορό, κατηγορώντας τους δανειστές ότι στην τελική τους πρόταση των πέντε σελίδων αγνόησαν τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Όπως σημείωσε, ενσωμάτωσαν τόσο τα σκληρότερα μέτρα του ΔΝΤ όσο και την ανελαστική θέση των Ευρωπαίων που αρνούνται να αποδεχτούν το αίτημα και την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ ότι απαιτείται διευθέτηση του χρέους.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» του ΔΝΤ αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε και την ΕΚΤ ότι είχε επιλέξει από τον Φεβρουάριο την οικονομική ασφυξία της Ελλάδας, επιμένοντας σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού.

«Παιχνίδι αναμονής» με μπλόφες και μηνύματα

Λίγη ώρα μετά την πενταμερή- έκτακτη συνάντηση των κκ Τουσκ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Σουλτς και Ντράκγι στις Βρυξέλλες, ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λένε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν έχω πει», ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ της αύξησης σε ΦΠΑ και ηλεκτρικό.

Τον έντονο εκνευρισμό του όμως με την κυβέρνηση, έδειξε και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μιλώντας στο Spiegel-online είπε πως αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη».

Το Μαξίμου ρίχνει τους τόνους

Στα παραπάνω, η Αθήνα επέλεξε να απαντήσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, εξηγώντας σχετικά με τις απαιτήσεις του πεντασέλιδου κειμένου ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις».

Συνομιλία Τσίπρα-Λιου και τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η χθεσινή μέρα δεν ήταν νεκρή από πλευράς επαφών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στην Αθήνα πως είναι επείγον να κάνει η ελληνική πλευρά μία σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.
Μάλιστα, ο Τζακ Λιου- σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργού Οικονομικών- προειδοποίησε ότι τυχόν «αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, όπως έλεγαν στο iefimerida.gr κύκλοι της κυβέρνησης περιμένει αργά ή γρήγορα νεότερα και από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά και όλες οι πλευρές να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, η ιδανική εξέλιξη για την Αθήνα, θα ήταν μια πολιτική παρέμβαση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, που θα δικαίωνε την προσδοκία και την επιμονή της ότι μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί στην κατάσταση του αδιεξόδου.

Κρίσιμο το Eurogroup στο Λουξεμβούργο

Σε γενικές γραμμές τέλος, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί δίχως ουσιαστική μεταβολή ως την αυριανή σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης τότε, ο Γιάνης Βαρουφάκης (ο οποίος και θα μας εκπροσωπήσει) δεν προμηνύεται να περάσει στο Λουξεμβούργο και τις καλύτερες στιγμές, αφού το κλίμα για τη χώρα μας δεν προβλέπεται πως θα είναι φιλικό.

Όσο για τα σενάρια περί έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, από την κυβέρνηση δεν βιάζονται να μιλήσουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αισιοδοξώντας ότι μέχρι τότε θα υπάρξει ένα παράθυρο συνεννόησης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου