Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Βόμβα ! Αποχώρεί το ΔΝΤ από την..... διαπραγμάτευση!

Βόμβα στην διαπραγμάτευση! Αποχώρεί το ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες

Την ώρα που τα συμπεράσματα από τη νέα συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ βγαίνουν και δείχνουν πως ακόμη υπάρχει... δρόμος, ήρθε στην επιφάνεια και η είδηση βόμβα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, αφού ίσως σημαίνει ότι η απόφαση αυτή του Ταμείου "μπλοκάρει" το ενδεχόμενο της... πολυπόθητης συμφωνίας.

Ωστόσο, αυτή η είδηση δεν προκάλεσε έκπληξη στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς -όπως επισημαίνει ευρωπαίος διπλωμάτης- αν η διαδικασία με τους θεσμούς λειτουργούσε σωστά, δεν θα χρειάζονταν οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργό με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: “ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία", μια ατάκα... κλειδί, που υπονοεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και η πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής έχει τελειώσει.

Αυτό, προφανώς, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, έχουν αρχίσει να ενοχλούνται.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος και μια συμφωνία είναι δυνατή. Αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι πολιτική βούληση".


Η "ακτινογραφία" της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ


Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα χωρίς συμφωνία ως μια "τελευταία προσπάθεια" για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ Γιούνκερ συνέστησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσω των "θεσμών" και των των τεχνικών κλιμάκιων

- Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι εκτός από τους "θεσμούς", "θέλουμε διαπραγματεύσεις και στο πιο υψηλό επίπεδο"

- Το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι τα τεχνικά κλιμάκια επί της ουσίας έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και πως η συζήτηση πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική

- Γι' αυτό άλλωστε λένε η συζήτηση γίνεται πλέον στο επίπεδο υπουργών (Παππάς-Τσακαλώτος) και επιτρόπων (Μοσκοβισί) στις Βρυξέλλες

Η τοποθέτηση Σακελλαρίδη


Παράλληλα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόκλουθη δήλωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων:

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα.
Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».


Το ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ


Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και έγινε σε καλό κλίμα, κάτι που δείχνει πως τελικά ο πάγος έλιωσε ανάμεσά τους.

Κυβερνητικές πηγές ανέφερε πως υπάρχουν εργασίες προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασε την ελπίδα του για μία συμφωνία με την οποία θα καταστούν βιώσιμα τα χρέη της Ελλάδας στο μέλλον και η οποία συμφωνία θα εγγυάται την κοινωνική συνοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ μιλώντας επίσης με δημοσιογράφους δήλωσε πως ήταν μία σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και αποκάλυψε πως εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως έγκαιρα θα επιτευχθεί μία συμφωνία.

Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν να είναι σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιουνκερ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στο ελληνικό ζήτημα γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος. «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντ.Τουσκ και πρόσθεσε: «κατά τη γνώμη μου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πια χώρος για παιχνίδια. Θα έρθει η μέρα που κάποιος θα πει ότι τα παιχνίδια τέλειωσαν».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της ΕΕ είπε ότι το επόμενο Eurogroup θα είναι κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και κατέληξε λέγοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος»


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου