Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Παλαιότερες Δηλώσεις, "συγκίνησαν"... σήμερα!

Έντονες και επαινετικές είναι οι συζητήσεις που γίνονται στους δημοσιογραφικούς και όχι μόνο, κύκλους για την προσπάθεια του έγκριτου και γνωστού αθλητικογράφου Αντρέα Μπόμη να συγγράψει την ιστορία της Ελληνικής Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου σε ένα νέο βιβλίο του, όσο το δυνατόν περισσότερο πλήρες ακόμα και στη βιογραφία των διεθνών ποδοσφαιριστών  όλων των εποχών.....

Ο Ανδρέας Μπόμης (γεν. 1938, Καστέλλα Πειραιά) είναι Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και αθλητικός ρεπόρτερ. Πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 20 ετών, ως συντάκτης ύλης στο περιοδικό "Αυτοδιοίκηση" του οποίου συνεκδότης ήταν ο πατέρας του Παναγιώτης Μπόμης.

Εργάσθηκε κατά σειρά στις εφημερίδες Ακρόπολις (1959), Απογευματινή (1960-1984, από το 1975 σαν αρχισυντάκτης), Ελεύθερος Τύπος (1983 σαν διευθυντής έκδοσης) και Έθνος (1984-2000, σαν εκδ. σύμβουλος, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης). Επίσης, από το 1990 έως το 2000 συνεργάσθηκε με το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.
Διετέλεσε ακόμη συνεργάτης στο περιοδικό "Πρώτο", γενικός διευθυντής στις Εικόνες και ο εμπνευστής του ένθετου αθλητικού έντυπου Εθνοσπόρ που πρωτοεκδόθηκε το 1992 και συνεχίζει με επιτυχία έως σήμερα. Ο Ανδρέας Μπόμης έχει στο ενεργητικό του και τηλεοπτικές παρουσίες, καθώς ήταν ο υπεύθυνος της εκπομπής "Αθλόραμα", ενώ εμφανίσθηκε σαν σχολιαστής της εκπομπής "Κόσμος των Σπορ".
Τα βιβλία που μέχρι τώρα έχει συγγράψει είναι:
  • "Ετήσια Αλμανάκ ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου" (1980-1983)
  • Επίτομη έκδοση για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1990
  • Τρίτομο Αλμανάκ του ποδοσφαίρου (1991)
  • "Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο" (1999)
  • "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική" (2009)

Στο νέο του εγχείρημα, ο κ. Μπόμης, επιχειρεί να έλθει σε επαφή με καταξιωμένους παράγοντες του ποδοσφαίρου, προπονητές και παλαιούς ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει την δικιά τους ιστορία στο χώρο και να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους παλαίμαχους Έλληνες διεθνείς! Αυτό και μόνο δείχνει την αξιόλογη δουλειά που κάνει, χωρίς να υπολογίζει "κόπο και χρόνο" αρκούμενος στην παρουσίαση ενός "πλήρους" και "έγκυρου" βιβλίου!
Είναι κάτι που έχει τοποθετήσει τον κ. Μπόμη στις κορυφαίες προσωπικότητες της αθλητικογραφίας ...


Ψάχνοντας, λοιπόν, την "ιστορία" ο εκδότης και συγγραφέας κ. Μπόμης, πληροφορηθήκαμε πως "ανακάλυψε" και κάτι δηλώσεις του δικού μας πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή κ. Σταύρου Σταύρου, που είχε κάνει σε τοπικό εκεί Site, μετά από ένα αγώνα στα Ιωάννινα προς τιμή του αξέχαστου Διεθνή Τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, του ΠΑΣ, του Απόλλωνα Αθηνών και άλλων μετέπειτα ομάδων Στάθη Τσανακτσή, και οι οποίες είχαν "συγκινήσει" τους αναγνώστες!
Ο κ. Σταύρου στην αναφορά του είχε αποκαλέσει τον Τσανακτσή "πατέρα" μιας και "σε μικρή ηλικία ήταν αυτός που τον δίδαξε τα πάντα για την μεγάλη αγάπη της ζωής του το ποδόσφαιρο"!
Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Σταύρου, είχε φέρει στη μνήμη "θύμισες" που συγκίνησαν ιδιαίτερα τους ανθρώπους τις εποχής και πληροφόρησαν τους νεότερους....
Το ίδιο συνέβει και με τον κ. Ανδρέα Μπόμη και κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγγραφέας - δημοσιογράφος για να "εμπλουτίσει" το βιβλίο του με όσο περισσότερες γίνονται "έγκυρες και προσωπικές πληροφορίες" για τον Στάθη Τσανακτσή επικοινώνησε με τον Προπονητή κ. Σταύρου εμπιστευόμενος την μνήμη του....
 
Ο κ. Σταύρου πριν χρόνια με αφορμή ένα παιχνίδι στην μνήμη του Στάθη Τσανακτσή στα Γιάννενα έκανε κάποιες δηλώσεις σε σάιτ των Ιωαννίνων που συγκίνησε και επανέφερε στη μνήμη έναν άνθρωπο "πατέρα" όπως λέει ο ίδιος, μιας και σε μικρή ηλικία ήταν αυτός που τον δίδαξε τα πάντα για την μεγάλη αγάπη της ζωής του το ποδόσφαιρο!!!!

Σας παραθέτουμε τις δηλώσεις του προπονητή Σταύρου όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο Site με την επισήμανση  ότι "πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον προπονητή και παλαιό ποδοσφαιριστή του ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ" αφού με την ενέργειά του και τα λόγια με τα οποία έπλεξε το εγκώμιο του αείμνηστου πλέον, Διεθνή Έλληνα Τερματοφύλακα απέδειξε πως και στις μέρες μας υπάρχουν "πραγματικοί άνθρωποι" που δεν ξεχνούν και  δημόσια αποτουν φόρο τιμής στις αξίες τής ζωής..
Έγραφε λοιπόν το PASsports.gr για τις δηλώσεις του κ. Σταύρυ Σταύρου:

Στάθης Τσανακτσής:
Το ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιριστές, ο άνθρωπος...

Ο Στάθης Τσανακτσής           
     Ο Στάθης Τσανακτσής
 
Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε μια επιστολή από τον καλό φίλο και αναγνώστη του PASsports.gr Σταύρο Σταύρου, η οποία αναφέρεται στην εμβληματική φυσιογνωμία του πρώτου Ηπειρώτη τερματοφύλακα που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος, του αείμνηστου Στάθη Τσανακτσή.

Ο Στάθης Τσανακτσής, έχοντας να επιδείξει μεγάλη καριέρα σε Ολυμπιακό και Απόλλωνα στα τέλη της δεκαετίας του '50, διετέλεσε, στα μέσα της δεκαετίας του '80, προπονητής στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες του Ατρόμητου Ιωαννίνων, όπου είχε ποδοσφαιριστή τον Σταύρο Σταύρου.
Παραθέτουμε αυτούσιο το "εν λόγω" σημείωμα:

"Την περίοδο 1982-83 και σε ηλικία 14 ετών μετά από μεγάλη πίεση προς τους γονείς μου, ευτύχησα να ενταχθώ στην ομάδα «μικρών» της ιστορικής ομάδας Ατρόμητος Ιωαννίνων.

Σήμερα, μετά από 30 χρόνια (μια ολόκληρη ζωή) και παρά το γεγονός ότι διασταυρώθηκε η καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής και γενικότερα ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου με πολλές και λαμπρές φυσιογνωμίες και προσωπικότητες του χώρου αυτού, η μορφή, η αίγλη και η αθλητικές διδαχές του Στάθη Τσανακτσή μοιάζουν περισσότερο από κάθε άλλη εποχή αξεπέραστα.

Οι προπονήσεις της «μικρής» ομάδας γίνονταν με προπονητή τον κο Σπύρο Παπλιάκο και παράλληλα της ονομαστής τότε μεγάλης ομάδας των Παπαναστασίου, Βαρβέρη, Τσουμάνη, Κωνσταντίνου, Οικονόμου, Βαζάκα, Παπαρούνα, Ι. Βαζάκα, Γιάτσου, Κυριαζή, Κολόκα, Δάλλα, Φλαούνα, Γκουγιάνου, κ.α., την οποία προετοίμαζε και κατηύθυνε μαεστρικά ο μεγάλος δάσκαλος, ο Στάθης ο Τσανακτσής.

Η προπόνηση με τον αείμνηστο Σπύρο Παπλιάκο ήταν η καλύτερη εισαγωγή στην αθλητική κοινότητα χωρίς να υποβαθμίζεται τόσο η μαθητική επίδοση όσο και η σταδιακή μας ένταξη στην κοινωνία της πόλης μας.

Στη συνέχεια, την επόμενη περίοδο δεχθήκαμε την προπονητική «καταιγίδα» του Ηλία Βάσιου. Εντατική εξάσκηση, αντοχή σε πίεση, γαλβάνισμα του ψυχισμού, κτήση ανυπέρβλητου σθένους, ώστε να μην υπάρχουν συνθήκες που μην μπορούμε να ξεπεράσουμε.

Κι αν όλα αυτά ήταν η κατάλληλη προπαίδεια, η περίοδος που ακολούθησε ήταν η πολυτιμότερη από πλευράς αθλητικής ωρίμανσης και της τεχνικής του ποδοσφαίρου. Ήταν η εποχή του Στάθη Τσανακτσή.

Κυριολεκτικά δεν ήταν κάτι που δεν ζήσαμε μαζί του. Αποκτήσαμε σεβασμό για τους συμπαίκτες, διαιτητές και αντιπάλους, αλληλεγγύη, επικοινωνία. Οι συνθήκες προπόνησης προσομοίαζαν σε συνθήκες αμφιθεάτρου Πανεπιστημίου. Όταν μιλούσε ο προπονητής επικρατούσαν συνθήκες εκκλησίας σε διάρκεια θρησκευτικής τελετής, τα λάθη μας οδηγούσαν σε αμέτρητες επαναλήψεις των κινήσεων.

Απίστευτα και Ασύγκριτα.

Τα αποτελέσματα γνωστά. Η ομάδα των «μπέμπηδων» Σιχλιμοίρης, Ντούσκος, Μπάκιας, Σουλάκης, Σταύρου, Νάτσιας, Ευαγγέλου, Μπάκας, Παλατσίδης, Μέτσιος, Λάμαρης, Μπουτσουρής, Σ. Οικονόμου, Κατωγιάννης, Ζώτος, Δάλλας, Κολόκας σε καλή μέρα σκορπούσαν τα χαμόγελα στους λάτρεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και βύθιζαν σε ποδοσφαιρική θλίψη τους αντιπάλους.
Από το αθλητικό αυτό σχολείο προήλθαν εκτός των άλλων ποδοσφαιριστές με μεγάλη καριέρα και αποτέλεσαν τον «πρεσβευτή» του γιαννώτικου Ποαδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα, όπως οι Β. Παπαχρήστου, Μπόλος, Νέος, Οικονόμου και άλλοι.

Το σημείωμα το έγραψα γιατί το θεωρώ καθήκον μου σαν κοινωνική οντότητα, αλλά και υποχρέωσή μου ως αθλητής να αποτίσω φόρο τιμής στους ανθρώπους που με στήριξαν και διαμόρφωσαν την αθλητική μου φυσιογνωμία και τον τρόπο σκέψης μου στους αθλητικούς χώρους.
Κυρίως όμως σε τέτοιους καιρούς και εποχές ανατρέχει η σκέψη μου σε εκείνες τις περιόδους με νοσταλγία για τις προσωπικότητες σαν αυτή του Στάθη Τσανακτσή.

Το γιαννώτικο αλλά και το ελληνικό Ποδόσφαιρο του χρωστάει πολλά".

Ποιος είναι ο Σταύρος Σταύρου

Ο Σταύρος Σταύρου, γιός παλαιού ποδοσφαιριστού της Προοδευτικής Γραμμενίτσας, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα του σε ηλικία 14 ετών από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων.
Η διαδρομή του ως ποδοσφαιριστής έκλεισε στη Νάυπακτο, όπου δημιούργησε οικογένεια και διαμένει μόνιμα. Δεινός σκόρερ, ταχύς και ευέλικτος, διακρίθηκε για την αγωνιστική ένταση και το έντονο πάθος, την άρτια τεχνική και τον απαράμιλλο έλεγχο της μπάλας με την οποία η σχέση του ήταν σχεδόν «ερωτική».
Ως προπονητής ποδοσφαίρου, από το 2004, έχει να επιδείξει πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο Αντιρρίου και την Ακαδημία Ναυπάκτου και ένα κύπελλο με τον Απόλλωνα Ευπαλίου.
Διετέλεσε προπονητής σε Άρη Αιτωλικού, Α.Ε Τρικόρφου, Απόλλωνα Ευπαλίου, Ακαδημίες Ολυμπιακού kick-off και Ναύπακτο.
Βάσει της ισχύουσας ταξινόμησης είναι πιστοποιημένος με πτυχίο κλάσης UEFA B και η εξέλιξη του ως προπονητής βασίζεται στην τακτική παρακολούθηση σεμιναρίων προπονητικής.
Η εμπειρία του, εκτός των άλλων, μεταφέρεται και στις εργασίες σχετικά με το άθλημα του ποδοσφαίρου, που συντάσσονται σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Σχολής επιστημών Φυσικής αγωγής, κο Αριστομένη Σωτηρόπουλο.
Το ποδοσφαιρικό του «πιστεύω» συνοψίζεται στις ακόλουθες νόρμες:
Καθαρή και Δημιουργική Σκέψη.
Αθλητική συμπεριφορά, σεβασμός στους κανόνες.
Τεχνική Κατάρτιση.
Πίστη στη Νίκη.



Σ.Σ. Αξίζει να αναφερθεί πώς ο γνωστός προπονητής το σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Αθήνα για επιμορφωτικό σεμινάριο δείγμα το πως δεν παύει να ασχολείται και να είναι έτοιμος, μιας και ακολουθεί πιστά τον Δάσκαλο Αριστομένη Σωτηροπουλο!
Τώρα αν θα τους δούμε και σε πάγκο;... Θα το ... δείξει!
 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο η πορεία του αξιόλογη και συγχαρητήρια πού δεν ξεχνά ανθρώπους σαν την παλιά αυτή δόξα,,σοβαρός και σαν προπονητής μαζί με τον Κύριο αυτόν τον καθηγητή έχουν δείξει έργο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή