Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Bloomberg: Οδεύει προς κρίση ρευστότητας η Ελλάδα το Μάρτιο



 
H Eλλάδα οδεύει προς κρίση ρευστότητας το Μάρτιο και θα βρεθεί χωρίς «μαξιλάρι» ασφαλείας για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, προειδοποιεί το Bloomberg μετά και τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη πως η Ελλάδα δεν θα επιχειρήσει παράταση της συμφωνίας στήριξης. 
Είναι μια κυβέρνηση πέντε ημερών που θέλει μία νέα συμφωνία που θα επιτρέπει περισσότερες δαπάνες, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της, εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη για την επιθυμία της κυβέρνησής του να μη συνεργαστεί με την τρόικα, το Bloomberg σχολιάζει πως «το αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να αφήσει την κυβέρνηση χωρίς πηγή χρηματοδότησης, καθώς θα έχει απορρίψει τη βοήθεια της ΕΕ ενώ παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές.

"Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπλοφάρουν", σχολιάζει ο Θεόδωρος Πελαγίδης συνεργάτης του Brookings Institution. "Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να καταφέρει να βγάλει το Φεβρουάριο. Η κατάσταση θα χειροτερεύει κάθε μέρα και στην πρώτη γραμμή του δράματος θα βρίσκονται οι τράπεζες της χώρας".

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης οι καταθέσεις
Τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα πρέπει λογικά να βιώνουν ένα δυσάρεστο αίσθημα déjà vu, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Και εξηγεί: το 2012 επέτρεψαν στις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου να αξιοποιήσουν από τον ELA έκτακτη ρευστότητα που ξεπερνούσε το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας . Αυτό μετέφερε χρονικά το bail-in των κυπριακών τραπεζών, αλλά με υψηλό κόστος. Η τελική διάσωση ήταν πιο επώδυνη όταν κατέστη αναγκαία το 2013. Ίσως είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάτι ανάλογο στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει ο αρθρογράφος της στήλης Breakingviews.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που υποφέρουν από εκροές καταθέσεων που δεν καλύπτονται από τα αποθέματα ρευστότητας που διαθέτουν έχουν δύο επιλογές για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Οι τράπεζες που διαθέτουν υψηλής ποιότητας εγγυήσεις μπορούν να τις τοποθετήσουν στην Φρανκφούρτη σε αντάλλαγμα για μετρητά. Αυτές με πάγια χαμηλότερης ποιότητας μπορούν να τα ανταλλάξουν με κεφάλαια του ELA που παρέχει η εθνική κεντρική τράπεζά τους, η οποία θεωρητικά επωμίζεται το αντίστοιχο πιστωτικό ρίσκο. Η Κύπρος εισήγαγε επίσης μία τρίτη, πιο ακραία λύση -κεφαλαιακούς ελέγχους που περιόρισαν τη δυνατότητα των πελατών να αποσύρουν κεφάλαια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να τα μεταφέρουν εκτός χώρας.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται καθ΄οδόν προς τον ΕLA και η ΕΚΤ έχει δώσει σε πρώτη φάση άδεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να παρέχει αυτή τη βοήθεια. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε τις εκροές καταθέσεων υπό το φόβο ενός Grexit: μόνο τον Ιανουάριο "αποχώρησαν" από το σύστημα 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Αν επιταχυνθεί ο ρυθμός των εκροών, η ΕΚΤ θα έχει ένα πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τίποτα άλλο από το να αφήσει τις ελληνικές τράπεζες να λειτουργούν μέσω του ELA. Στα stress test του Οκτωβρίου, ο δικός της ελεγκτικός μηχανισμός διαπίστωσε ότι και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Η αποκοπή τους από τη ρευστότητα θα προκαλούσε λαϊκή οργή στην Ελλάδα όπου το 70% του πληθυσμού θέλει η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ο έλεγχος των κεφαλαίων θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Οι δημόσιες σχέσεις είναι όμως εξίσου σημαντικές και στη Γερμανία. Όσο πιο κοντά έρχεται η χρήση του ELA από την Ελλάδα στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στα 120 δισ. ευρώ, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνάμει απώλειες στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης αν η χώρα αποχωρήσει από το μπλοκ. Οι απώλειες θα μπορούσαν να περιοριστούν με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι έγιναν αρκούντως ανεκτοί στην Κύπρο. Αλλά αυτό που αποδείχθηκε υποφερτό στην Κύπρο μπορεί να αποδείχθει πολύ πιο αποσταθεροποιητικό για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου