Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ανατροπές στην... Παιδεία!!

 



 

Ρήξη και ανατροπή με το προηγούμενο καθεστώς στην εκπαίδευση υποσχέθηκε χθες ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, προαναγγέλλοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία), το σύστημα εξετάσεων (κατάργηση προαγωγικών εξετάσεων και Τράπεζας Θεμάτων) και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιστροφή απολυμένων, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, επιστροφή «αιωνίων» φοιτητών).

Ομως, ο Τάσος Κουράκης, αναπληρωτής υπουργός του κ. Μπαλτά, τον είχε προλάβει. Την Τρίτη το βράδυ -λίγες ώρες πριν από την παραλαβή, χθες, του χαρτοφυλακίου της Παιδείας από το δίδυμο των πανεπιστημιακών- ο κ. Κουράκης εξήγγειλε την ανατροπή προηγούμενων νομοθετημάτων καθώς και φιλολαϊκά μέτρα (π.χ. επανατοποθέτηση απολυμένων) και καρπώθηκε την επικοινωνιακή δόξα των εξαγγελιών. Βέβαια, η εξαγγελία Κουράκη περί αύξησης των επιστημονικών πεδίων από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, εάν επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί, θα τινάξει στον αέρα τις πανελλαδικές για 120.000 υποψηφίους.

«Βαθιές αλλαγές»

Ειδικότερα, ο κ. Μπαλτάς ενώπιον των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου από τον απερχόμενο Ανδρέα Λοβέρδο ανέφερε: «Η κυβέρνησή μας είναι ρήξης και ανατροπής. Στην ιστορία, όμως, δεν έχει υπάρξει απόλυτη ρήξη. Και η ρήξη σχετίζεται με τη συνέχεια. Από τη μεταπολίτευση και μετά, η Παιδεία αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, ως η σχέση ενός δασκάλου με ένα παιδί. Δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Θα ξεκινήσουμε με βαθιές αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα είναι απλά αντίδραση σε παλαιότερες πολιτικές. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο που πρέπει να αναληφθεί από την ίδια την κοινωνία» και μίλησε για πολιτική ανεξιθρησκεία. «Δεν μας ενδιαφέρει τι ψήφισε καθένας, αλλά μόνο θέματα που σχετίζονται με την προσωπική τιμιότητα. Δεν θα επιτρέψουμε ανομίες» δήλωσε. Ο κ. Μπαλτάς έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπιστικής κρίσης στον χώρο της Παιδείας, όπως η θέρμανση και η καθαριότητα των σχολείων και η σίτιση των μαθητών, ενώ απέφυγε να διευκρινίσει ανατροπές σε νόμους πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, σε ερώτηση της «Κ» για τις δηλώσεις Κουράκη, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι «είναι υπό συζήτηση».

Ο κ. Κουράκης προανήγγειλε ότι από εφέτος καταργούνται η Τράπεζα Θεμάτων, οι πανελλαδικού τύπου προαγωγικές εξετάσεις σε Α΄ και Β΄ Λυκείου, ο νόμος για τα ΑΕΙ και το σύστημα του ενός συγγράμματος στα ΑΕΙ. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές που έχουν διαγραφεί θα μπορούν να δώσουν μαθήματα για το πτυχίο, ενώ θα επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι και διαθέσιμοι καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες. «Θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας» δήλωσε χθες, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης εστίασε στη σημασία της έρευνας στην ανάπτυξη της χώρας και τη στήριξη των ερευνητικών ιδρυμάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου