Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των ιδιωτών

Επτά κινήσεις και δύο ανατροπές προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκης. Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε τις πρώτες πρωτοβουλίες:

Θέσπιση νέου αναπτυξιακού νόμου που θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι το «εργαλείο ? κλειδί» για την ενίσχυση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των υποδομών της χώρας. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως το νέο ΕΣΠΑ δίνει έμφαση σε μια πιο περιβαλλοντική στροφή της οικονομίας σε μικρές και μεσαίες υποδομές.

Συνέχιση της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων στραμμένη προς τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Καθιερώνεται νέος θεσμός για τις επαφές των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση. Θα υπάρξουν τα ΚΕΠ επιχειρήσεων, όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να συναλλάσσονται με τις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να χάνουν χρόνο και να μπλέκουν με χαρτοβασίλειο...

• Ενίσχυση όλων των διαδικασιών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

• Ενίσχυση των εξαγωγών.

• Διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επιδιώκοντας την παρέμβαση στις υποδομές της οικονομίας.

Οι δύο ανατροπές έχουν να κάνουν με τον νόμο που θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία ΔΕΘ, πρόκειται για τη «νέα σεισάχθεια» που θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Θα συστηθεί δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.

Επίσης με νομοθετική ρύθμιση θα απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο θα απαγορευτεί η πώληση ή εκχώρηση σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών. Η δεύτερη ανατροπή έχει να κάνει με την «απορύθμιση των αγορών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, υπαινισσόμενος τις αλλαγές που έγιναν με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Φωτογράφισε... την κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου