Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Εφ’όλης της ύλης αλα... Μπουλέ! ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

               
-Παθογένειες στη λειτουργία της κρατικής μηχανής,περικοπές στη χρηματοδότηση,αστοχίες των προηγούμενων,έλλειψη συνεργασίας από την αντιπολίτευση.Είναι τα κύρια προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει  η δημοτική αρχή στη μάχη για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας στο δήμο.

-Η αντιπολίτευση να συμβάλει με τον τρόπο της σε έναν πιο αποτελεσματικό δήμο.

-Η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης τροχοπέδη στο έργο του δήμου.Πως ανατρέπεται ο σχεδιασμός;

-Χρέος μας,το νοικοκύρεμα και το συμμάζεμα των οικονομικών.

-Όταν κάποτε έβρεχε ευρώ στο δήμο,κάποιοι συσσώρευαν περισσότερα προβλήματα.
-Αισιοδοξία για πρωινή βάρδια στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά.Τι απάντησε σε ερώτηση του nafpaktianews για το πρόβλημα της εναλλασόμενης βάρδιας στα σχολεία.

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας με την συμπλήρωση 2,5 χρόνων θητείας στο δήμο παραχώρησε την προγραμματισμένη συνέντευξη στα τοπικά Μ.Μ.Ε στο δημαρχείο.
Ο κ.Μπουλές ξεκινώντας την τοποθέτησή του,αναφέρθηκε στις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών που αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.Καλούμαστε είπε να αντισταθούμε ως τοπική αυτοδιοίκηση στην πίεση και τα αδιέξοδα που μας οδηγούν λόγω αποφάσεων όπως η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας με συνέπειες στον τουρισμό και την πόλη.
Παραλάβαμε είπε ένα χρέος 8.300.000 ευρώ στο δήμο που μαζί με αυτό της ΑΝ.ΝΑ άγγιζε τα 9.000.000 ευρώ.Αν υπολογιστεί σε αυτό και το ποσοστό των πλέον 60% από την κρατική επιχορήγηση που δεν αποδίδεται,καταλαβαίνει κανείς,ότι καλούμαστε με πολύ λιγότερα χρήματα από το παρελθόν να νοικοκυρέψουμε και να ξεχρεώσουμε το δήμο.
Τα προβλήματα σημείωσε ο δήμαρχος που κληρονομήσαμε ήταν πολλά.Το ΕΠΑΛ,το ΤΕΙ,το 2ο γυμνάσιο-Λύκειο,το Ξενία,το αποχετευτικό που κινδύνευσε με απένταξη,οι γεωτρήσεις της Βαρναράχης που κινδύνευσαν με κλείσιμο λόγω των δικαστικών αποφάσεων,το οικιστικό,η πολεοδομία,το Γ.Π.Σ, η ΔΕΥΑΝ,το ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου,οι αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων.Όταν έβρεχε ευρώ είπε χαρακτηριστικά στο δήμο,κάποιοι δεν φρόντισαν να λύσουν προβλήματα.Άρα δεν φταίνε τα συσσωρευμένα προβλήματα αλλά η απραξία των προηγούμενων δημοτικών αρχών.
Τι κάναμε…
Ως δημοτική αρχή ανέφερε ο κ.Μπουλές σταθήκαμε όρθιοι.Δεν χρεωκοπήσαμε.Επιμείναμε στο νοικοκύρεμα και το ξεχρέωμα του δήμου.Επιλύσαμε την αποχέτευση με δάνειο,μειώσαμε και μηδενίσαμε τις ετήσιες ζημιές της ΔΕΥΑΝ,ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε τα συσσωρευμένα χρέη της.Για το ΕΠΑΛ,προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των κτηρίων,για το ΤΕΙ καταφέραμε την παραμονή του στην πόλη,εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του από Σεπτέμβρη σε ιδιόκτητα κτήρια του δήμου στο Αντίρριο,ενώ για το 20 γυμνάσιο-λύκειο,είμαστε στη διαδικασία των προσφορών για τη μίσθωση κτηρίου.Για το Ξενία το έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα jesica,για το οικιστικό το θέμα βρίσκεται πλέον στο ΥΠΕΚΑ,για την πολεοδομία αντιμετωπίζουμε με μετακινήσεις υπαλλήλων το θέμα της στελέχωσης και της ευρυθμης λειτουργίας της,για το Γ.Π.Σ που έμενε στάσιμο για πολλά χρόνια,βάλαμε στον φετεινό προυπολογισμό 500.000 ευρώ για μελέτες για να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες ετών και για το ΣΧΟΑΠ είπε ο κ.Μπουλές επανεξετάζεται το θέμα από την περιφέρεια.
Χρεός μας είπε ο δήμαρχος σε άλλο σημείο η κοινωνική συνοχή,αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική του δήμου,μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου,ιατρείου,ψυχικής υγείας με σκοπό την αντιμετώπιση των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα προγράμματα που μπορούν να αποφέρουν χρήματα στο δήμο.6.000.000 ευρώ σε έργα από το ΕΣΠΑ όπως ο δρόμος προς τον ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας,δρόμος από Γραμμένη οξυά προς Φθιώτιδα,ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης των δημοτικών ποδηλάτων,ανάδειξη της ναυμαχίας της Ναυπάκτου κ.α..Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και από Σεπτέμβριο άλλα 15.000.000 ευρώ αναμένεται να διατεθούν για τη σχολική στέγη,τη στέγη διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες,ενώ υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα ύψους 7.000.000 ευρώ.
Για την αντιπολίτευση
Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γ.Μπουλές μιλώντας για την αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν είχε η δημοτική αρχή την ανάλογη συνεργασία.Θα έπρεπε είπε όλοι μαζί να στηρίζουμε την προσπάθεια.Προβλήματα όπως ο τρόπος λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου,ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται διαρκώς το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου στο οποίο ανεφέρεται μόνο το διαθέσιμο ποσό και όχι οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου.
Μια άλλη σημαντική επισήμανση του δήμαρχου ήταν η περικοπή από τη μεριά του κράτους της κρατικής επιχορήγησης,που από 1/1/2013 μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 500.000 ευρώ,ενώ αν συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου τότε θα μιλαμε για ανατροπή στο σχεδιασμό του δήμου όσο αναφορά τα έργα μιας και θα έχει παρακρατηθεί 1.000.000 ευρώ.Οφείλουμε είπε και καταλήγοντας ο δήμαρχος να μείνουμε πιστοί στις αρχές σύμφωνα με τις οποίες μας εξέλεξαν οι πολίτες,ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά την αντιπολίτευση να συμβάλει στο βαθμό και το επίπεδο που της επιτρέπεται σε έναν πιο αποτελεσματικό δήμο.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου




ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές στην καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, αναφέρθηκε στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας και επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία των Δήμων. Η εφαρμογή του μνημονίου και η ψήφιση προσφάτως του νέου πολυνομοσχεδίου έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού πέρα από τις υπέρογκες περικοπές που έχουν επιβληθεί, καταργούνται υπηρεσίες και θέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των Δήμων να λειτουργήσουν εξυπηρετώντας τις τοπικές κοινωνίες.  Έτσι οι Δήμοι αντί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής μέσα από το σχεδιασμό και την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, οδηγούνται στην παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες με ορατό κίνδυνο να μετατραπούν οι ΟΤΑ σε  γραφεία έκδοσης πιστοποιητικών και ληξιαρχικών πράξεων.

Συγκεκριμένα ανέλυσε το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο του Δήμου Ναυπακτίας. Πέρα από το μεγάλο χρέος που έφτασε στο ύψος των 9 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, οι περικοπές στα τρία τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει το 60%. Έδωσε τα τελευταία οικονομικά στοιχεία όπως προκύπτουν από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, σύμφωνα με τα οποία για το 2013 θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές γεγονός που θα στερήσει το Δήμο Ναυπακτίας από 1.000.000 ευρώ που έχει εγγραφεί μπει στον προϋπολογισμό  του Δήμου για το 2013 και προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών κυρίως δαπανών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και κυρίως στην έλλειψη υποδομών, όπως για παράδειγμα τα θέματα της σχολικής στέγης, της ύδρευσης και αποχέτευσης, τη στασιμότητα για πολλά χρόνια στα θέματα χωροταξίας και πολεοδομικού σχεδιασμού, που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή καθώς και την απουσία ώριμων μελετών από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου για την αξιοποίηση προγραμμάτων.

Σε αυτό το σκηνικό η δημοτική αρχή κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την οργάνωση του καλλικρατικού δήμου Ναυπακτίας, την αποπληρωμή του χρέους, την σύνταξη και ωρίμανση μελετών, την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα το ΕΠΑΛ, το ΤΕΙ, το 2ο Γυμνάσιο, το ΞΕΝΙΑ, το οικιστικό,  το αποχετευτικό, οι πηγές της Βαρναράχης, το ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου, ο ΧΥΤΑ, η διαχείριση της καθημερινότητας κλπ. Στόχος της δημοτικής αρχής ήταν και είναι το νοικοκύρεμα και η τάξη, η σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα, η κοινωνική συνοχή που βάλλεται επικίνδυνα σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Αποτελεί επίτευγμα, δεδομένων των συνθηκών, η υποβολή μελετών για έργα ύψους περίπου 42 εκατ. ευρώ. Έχουν δημοπρατηθεί και υλοποιούνται μέχρι σήμερα έργα ύψους 16 εκατ. και είναι υπό δημοπράτηση στο προσεχές διάστημα  έργα ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Πέρα όμως από την υλοποίηση έργων μέσα από την αξιοποίηση των προγραμμάτων, καθημερινά δίνεται αγώνας για τη διαχείριση των θεμάτων της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, όπου έχει επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών.

Σε αυτόν τον αγώνα η δημοτική αρχή έχει τη συμπαράσταση του προσωπικού, που βάλλεται και αυτό από τις ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και της κοινωνίας, που πλήττεται από την βαθύτατη κρίση. Τόνισε ότι  η αντιπολίτευση δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχει μπει από την αρχή της δημοτικής θητείας σε ένα κλίμα στείρας αντιπαράθεσης και πολωτισμού που εντείνεται όσο προχωρά ο καιρός. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι μεγάλος και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργήσει με συναίσθηση της μεγάλης ιστορικής ευθύνης που έχει απέναντι στην κοινωνία. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και η δημιουργία σοβαρών υποδομών που έχει ανάγκη ο Δήμος μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου