«Είμαστε πτωχοί, πλην... σέξι» έλεγε ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, χαριτολογώντας, όταν αναφερόταν στη γερμανική πρωτεύουσα. Ωστόσο η οικονομική κατάσταση του Βερολίνου θυμίζει περισσότερο... ευρωπαϊκό Νότο, παρά την έδρα της γερμανικής κυβέρνησης.
Η εικόνα στα ταμεία του Βερολίνου είναι τόσο δραματική, ώστε οι αστυνομικοί πρέπει να επιστρέψουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους για να χρησιμοποιηθούν εκ περιτροπής, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Το τρέχον έτος η αστυνομία είχε αγοράσει 1.590 αλεξίσφαιρα γιλέκα και δικαιούχοι είναι όλοι οι 16.000 υπάλληλοί της. Σαφώς προηγούνται όσοι βρίσκονται σε επικίνδυνες αποστολές, όμως δικαίωμα σε αλεξίσφαιρη προστασία έχουν όλοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον δρόμο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από αιτήσεις για χορήγηση ενός γιλέκου.
Το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια από τις υπερχρεωμένες πόλεις της Γερμανίας και έφτασε πολλές φορές στο χείλος της χρεοκοπίας. Λαμβάνει υπογείως επιχορηγήσεις ως έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ παίρνει τη μερίδα του λέοντος από την εισφορά αλληλεγγύης που δίνουν τα πλούσια ομόσπονδα κρατίδια, η οποία, όμως, θα διακοπεί ολοκληρωτικά το 2020.
Ο δήμαρχος Βόβεραϊτ, που έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση του πολιτιστικού προφίλ του Βερολίνου, παρά τις επιταγές της Ανγκελα Μέρκελ και τις γκρίνιες των κρατιδίων που τον χρηματοδοτούν, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Ο προϋπολογισμός για το 2014/15 αυξάνει τη φορολογία και παγώνει τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να προβλέπεται ένα μικρό πλεόνασμα της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το τρέχον έτος θα υπάρξει νέος δανεισμός ύψους "μόνο" 1,6 δισ. ευρώ και το 2016 η πόλη δεν θα έχει καμιά ανάγκη να δανείζεται χρήματα. Αυτή, βέβαια, είναι η υπεραισιόδοξη οπτική του δημάρχου, ο οποίος βάσει του Γενικού Λογιστηρίου αντί να σφίξει το ζωνάρι, έχει κάνει αλόγιστες σπατάλες με κόστος εκατομμυρίων.
Το συνολικό χρέος του Βερολίνου ανέρχεται στα 61 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τους τόκους θα πληρώσει φέτος 2,3 δισ. Αλλα 4,9 δισ. είναι για κοινωνικές παροχές, 1,6 δισ. για συντάξεις, οπότε το 40% του προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 22 δισ. είναι ήδη δεσμευμένο.
Η χαλαρότητα του Βόβεραϊτ, παρά τα ασφυκτικά όρια λόγω χρεών, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να λαμβάνει περισσότερα από 3 δισ. με τη μορφή επιδόματος αλληλεγγύης.
Αυτό έχει προκαλέσει την οργή του Βαυαρού υπουργού Οικονομικών, Μάκρους Σέντερ, γνωστού για τις ανθελληνικές του παρόλες, ο οποίος συνέκρινε τη γερμανική πρωτεύουσα με την Ελλάδα. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα να φανεί πολύ πιο καθαρά το μέγεθος της "μαύρης τρύπας" του Βερολίνου.
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Μεγαλεπήβολα έργα, παρά την έλλειψη χρημάτων
Μεγαλεπήβολα έργα, παρά την έλλειψη χρημάτων
Στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού για τα επόμενα χρόνια, όπου θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία, ο δήμαρχος Κλάους Βόβεραϊτ υποσχέθηκε ότι θα δοθούν χρήματα για παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια, την πυροσβεστική και την αστυνομία, η οποία, όμως, έχει τόσο λίγους πόρους ώστε δεν μπορεί καν να διαθέσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό στους υπαλλήλους της.
Τα μεγαλεπήβολα έργα που σχεδιάζει ο δήμος δεν συνάδουν καθόλου με τη δεινή οικονομική κατάσταση των ταμείων και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από τα ΜΜΕ, αλλά ούτε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Για παράδειγμα, το νέο αεροδρόμιο έχει ήδη στοιχίσει 1,2 δισ. ευρώ, όμως οι κακοτεχνίες έχουν ανεβάσει το πραγματικό κόστος σε δυσθεώρητα ύψη. Τεράστιο είναι το κόστος για τις νέες εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πληροφοριών, με στόχο να γίνουν οι πιο σύγχρονες της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός ήταν 811 εκατομμύρια, όμως έχει ήδη ξεπεράσει τα 1,3 δισ. και το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά ότι θα υπερβεί ακόμη και τα 1,5 δισ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου