Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Εφεδρεία στο Δημόσιο: Τί πρέπει να ξέρει ο δημόσιος υπάλληλος

Εφεδρεία στο Δημόσιο: Τί πρέπει να ξέρει ο δημόσιος υπάλληλοςΈρχεται η εφεδρεία για υπαλλήλους στο Δημόσιο. Πώς υπολογίζονται τα μόρια για κάθε έφεδρο δημόσιο υπάλληλο.
Χιλιάδες υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου Δημοσίου, ετοιμάζονται να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία, πλεονάζον δηλαδή εργατικό προσωπικό.
Τα ονόματα των χιλιάδων υπαλλήλων που είναι σε εφεδρεία θα αναρτηθούν σε Πίνακες Κατάταξης, στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.
Γι΄αυτό και βασική προτεραιότητα των δημοσίων υπαλλήλων τους θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση μιας θέσης στους εν λόγω πίνακες, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διατηρήσουν το 60% των αποδοχών τους, αλλά και να διεκδικήσουν μια θέση σε κάποιον άλλο φορέα του Δημοσίου.
Σημαντικό είναι, πως όσοι έφεδροι δημόσιοι υπάλληλοι το αποφασίσουν, μπορούν να προσφύγουν δικαστικά. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να προσέξουν πολύ τα βήματα κατάταξης στους πίνακες του ΑΣΕΠ, καθώς εντός 20 ημερών θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θ΄αποδεικνύουν τα τυπικά τους προσόντα.
Πρόκειται για μια υποχρεωτική διαδικασία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να μην λάβουν την μοριοδότηση που δικαιούνται. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα ν΄ασκήσουν μέσα σε 10 μέρες ένσταση κατά της βαθμολογικής κατάταξης, εγγράφως, απευθείας στο ΑΣΕΠ.
Ποιοί έφεδροι δημόσιοι υπάλληλοι ευνοούνται περισσότερο: στα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης, προηγούνται οι γηραιότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και αυτοί με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν ένας έφεδρος έχει αποφοιτήσει από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με βαθμό 9, κατατάσσεται σε χαμηλότερη θέση από έναν άλλο έφεδρο ο οποίος διαθέτει περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας στον τομέα που υπηρετούσε. Το ίδιο ισχύει και με την ηλικία των εφέδρων, καθώς όσοι είναι μεγαλύτεροι δικαιούνται και περισσότερα μόρια.
Τέλος, να σημειώσουμε πως επιλογές δυο ταχυτήτων θα υπάρχουν και για την κατάταξη των εφέδρων δημοσίων υπαλλήλων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και για τους εργαζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Οι πρώτοι θα βαθμολογούνται βάσει οχτώ διαφορετικών κριτηρίων και οι δεύτεροι σύμφωνα με πέντε κριτήρια.
Η αλλαγή αυτή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς από ενέργειες για να διασφαλίσουν μία θέση στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας, που θα τους δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του 60% των βασικών αποδοχών τους και την πιθανότητα διεκδίκησης μίας θέσης σε άλλο φορέα του Δημοσίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Πέραν των διαδικασιών που θα αναλάβουν οι φορείς για τον προσδιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποτελέσουν πλεονάζον προσωπικό και θα μεταφερθούν στην εφεδρεία, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα βήματα κατάταξής τους στους πίνακες τους οποίους θα διαμορφώσει το ΑΣΕΠ.
Όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, οι φορείς καταρτίζουν πίνακες πλεονάζοντος προσωπικού και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ αναλυτικά τα στοιχεία των δημοσίων υπαλλήλων με αλφαβητική σειρά, συνοδευόμενα από την ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα, τα προσόντα τους και κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές.
Η ηλικία και η προϋπηρεσία είναι τα δύο κριτήρια που δίνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο πλαίσιο της κατάταξης στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας.
Το ΑΣΕΠ, με τη σειρά του, είναι υποχρεωμένο να κοινοποιήσει τον πίνακα αυτό σε όσους περιλαμβάνονται.
Εντός 20 ημερών οι υποψήφιοι έφεδροι πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην ανεξάρτητη Αρχή επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα και τις ιδιότητες για τα οποία προβλέπεται μοριοδότηση.
Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όσους ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μην λάβουν την προβλεπόμενη μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία διάθεσης ή απασχόλησης, όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ θα κατατάξει το πλεονάζον προσωπικό σε πίνακες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα του φορέα που υπηρετεί και σύμφωνα με τη μοριοδότηση των προσόντων και των ιδιοτήτων που αναφέρονται στο ΠΔ. Αυτοί θα αποτελέσουν και τους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού που θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.
Σε προθεσμία 10 ημερών οι υπαγόμενοι στους πίνακες έχουν δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της βαθμολογικής κατάταξης. Μετά την εξέταση των ενστάσεων συντάσσονται οι οριστικοί Πίνακες Κατάταξης ανά φορέα.
Διαφορετικές διαδικασίες προβλέπονται για τους εφέδρους που αποφασίσουν να διεκδικήσουν κάποια θέση είτε μόνιμης απασχόλησης, είτε ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.
Ο νόμος ορίζει ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 10% των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν και το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού, ενώ προτάσσονται αυτοδίκαια σε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης.
fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου