Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, επέρχεται, με μείωση του αφορολογήτου για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, αλλά και τους νέους κάτω των 30 ετών, γίνεται επαχθέστερο το μέτρο των αποδείξεων για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, εξισώνεται από το 2012 ο ΕΦΚ σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ενώ από το επόμενο έτος αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος, που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα βασιστεί στη δημιουργία του «μητρώου ακινήτων».
Παρακράτηση από 1ης Νοεμβρίου
Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην αύξηση του ποσοστού 25% επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις, για να γλυτώσουν το «πέναλτι» του 10%. |
Αυξημένη θα είναι η παρακράτηση φόρου, πιθανότατα, από την 1η Νοεμβρίου, καθώς το νέο αφορολόγητο όριο, αλλά και όλα τα μέτρα που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου για τα φετινά εισοδήματα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους επόμενους μήνες, ενώ όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν με τη φορολογική δήλωση του 2012 να πληρώσουν «φουσκωμένους» φόρους σε σχέση με φέτος.
Από τις 12.000 στις 9.500 ευρώ
Ειδικότερα, όσον αφορά το αφορολόγητο όριο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, χθες, ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, που έχουν όμως εισοδήματα μόνο από τη σύνταξή τους, αλλά και τους νέους κάτω των 30 ετών, αφού γι' αυτούς το όριο δεν θα είναι 5.000 ευρώ, αλλά θα κυμανθεί από 9.000 έως 10.000 ευρώ, με επικρατέστερο πάντως σενάριο να «κλειδώσει» το αφορολόγητο όριο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων στις 9.500 ευρώ.
Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη και με την ανωτέρω διαφοροποίηση οι εν λόγω φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όταν το αφορολόγητο όριο «έπεσε» στις 8.000 ευρώ στις αρχές Ιουλίου για τους ανωτέρω υπόχρεους, το αφορολόγητο διατηρήθηκε στις 12.000 ευρώ.
Ετσι, παρά το γεγονός ότι και μετά τη νέα μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ οι συνταξιούχοι άνω των 65 και οι νέοι κάτω των 30 ετών θα έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, η μείωση από τις 12.000 ευρώ θα επιβαρύνει αναμφισβήτητα τους προϋπολογισμούς τους, καθώς θα αυξηθεί η φορολόγησή τους.
Περισσότερες αποδείξεις
Ολοι όμως οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν από το 2012 να καταβάλουν στην εφορία υψηλότερους φόρους, με τις επαχθέστερες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο μέτρο των αποδείξεων.
Οι συνταξιούχοι άνω των 65 θα επιβαρυνθούν από τη μείωση του αφορολογήτου στα 9.500 ευρώ από τα 12.000. |
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχεί ιδιαίτερα ότι, μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την επικείμενη κατάργηση πληθώρας φοροαπαλλαγών, το μέτρο των αποδείξεων θα καταστεί ανενεργό και γι' αυτό σχεδιάζει, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του.
Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο η συγκέντρωση αποδείξεων δεν «χτίζει» πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά στο εξής θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου, περισσότερες αποδείξεις για να αποφύγουν την επιπλέον φορολόγησή τους, με συντελεστή 10%, για το ποσό των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αύξηση του ποσοστού 25% επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν στο εξής οι φορολογούμενοι με αποδείξεις, για να γλιτώσουν το «πέναλτι» του 10%.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ έπρεπε με το ισχύον καθεστώς να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% αυτού, δηλαδή 10.000 ευρώ, εάν το ποσοστό ανέβει στο 30%, τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ.
Εάν δεν τα καταφέρει όμως και μαζέψει αποδείξεις, για παράδειγμα, 10.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 200 ευρώ πέρα από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία με τη νέα φορολογική κλίμακα.
«Φωτιά» στο πετρέλαιο
Το 2012, προχωρά τελικά η κυβέρνηση στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι φέτος οι αρμόδιες αρχές θα δημιουργήσουν τη νέα βάση δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει τους υπόχρεους που θα δικαιούνται επιδότηση.
Τα κριτήρια για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων θα είναι, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αντικειμενικά, αφού θα λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά και εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εξίσωση των ΕΦΚ θα βάλει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, αφού οι καταναλωτές θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον περίπου 50 λεπτά/λίτρο, πέρα από τη φετινή αύξηση του ΕΦΚ, ο οποίος, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι, διαμορφώνεται φέτος στα 60 ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 - 6 λεπτά/λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την εξίσωση, ο ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,412 ευρώ/λίτρο, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 1,40 ευρώ το λίτρο, από 1 ευρώ που υπολογίζεται φέτος, λαμβανομένου υπόψη και του αυξημένου ΦΠΑ που ισχύει, αλλά και των διεθνών τιμών.
Εσι, μία τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 1.700 ευρώ για τις ανάγκες της σε θέρμανση, εκτιμάται ότι θα δώσει φέτος για ένα 1 τόνο πετρελαίου 900 - 950 ευρώ και το 2012 περίπου 1.400 ευρώ.
Αλλαγές στο καθεστώς ακινήτων με ενιαίο μητρώο τιμών
Μετά το «ηλεκτροσόκ» που προκάλεσε το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά με την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, με την υιοθέτηση όμως ενός νέου συστήματος, το οποίο πάντως θα «φουσκώσει» ούτως ή άλλως το «λογαριασμό» του έκτακτου τέλους που θα πληρωθεί το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το σχέδιο για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που εξετάζεται προβλέπει, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», την προσαρμογή τους στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το μέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρμογή κλίμακας.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όπως, από τις αρχές του 2012, να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές των ακινήτων και να δημιουργηθεί ενιαίο «μητρώο τιμών» που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και να αναπροσαρμόζει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας άλλωστε, προβλέπουν ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αποφέρουν στο Δημόσιο, έως το 2012, έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, για φέτος, το οικονομικό επιτελείο «πάγωσε» την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, λόγω των άλλων σκληρών παρεμβάσεων στη φορολογία, όμως η υποχρέωση υλοποίησης των δεσμεύσεων φέρνει πιο κοντά πλέον τις αυξήσεις, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου