ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ
Την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για την υποστήριξη του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα επισημαίνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην ερώτησή τους οι τέσσερεις βουλευτές επισημαίνουν πως παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου 2010 και θα εκτίθετο σε διαβούλευση των ενδιαφερομένων, τίποτα δεν έγινε με αποτέλεσμα την εξώθηση σε αναγκαστική έξοδο πολλών αξιόλογων και έμπειρων στελεχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την υπηρέτηση ενός θεσμού που εισήγαγε την καινοτομία στο εκπαιδευτικό σύστημα και πάνω σε αυτόν βασίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Οι βουλευτές ερωτούν την υπουργό παιδείας εάν θα εφαρμοστούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) την επόμενη σχολική χρονιά, ποια μορφή θα έχουν και πώς θα υποστηριχθούν, εάν θα προκηρυχθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) από το ΕΣΠΑ καθώς και ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κ.Π.Ε.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουνίου και η αγωνία των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν το θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) και Δ/νσεις Εκπαίδευσης ως Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής, είναι διάχυτη και έντονη σε όλη την Ελλάδα. Τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά, είναι μηνύματα απογοήτευσης και φυγής από το θεσμό.
Με βάση την περσινή εμπειρία -όπου δόθηκε παράταση της θητείας μόνο στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης τον Ιούνιο, ενώ οι εκπαιδευτικοί των Κ.Π.Ε. έμειναν χωρίς ενημέρωση μέχρι τον Σεπτέμβρη και από αυτούς οι μισοί επέστρεψαν στα σχολεία τους αναγκαστικά, ενώ τα ΚΠΕ λειτούργησαν με ελλιπείς παιδαγωγικές ομάδες στη συνέχεια του σχολικού έτους- έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό περιβάλλον με φανερή τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτεία.
Παρότι στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) στα Ιωάννινα (Νοέμβριος 2010), είχε επίσημα ανακοινωθεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Φ. Γεννηματά ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου 2010 και θα εκτίθετο σε διαβούλευση των ενδιαφερομένων, με την καθυστέρηση ανακοίνωσης του θεσμικού πλαισίου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση από το Υπουργείο προκύπτει απουσία οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για την υποστήριξη του θεσμού.
Φυσικό επακόλουθο αυτής της στάσης, είναι η εξώθηση στην αναγκαστική έξοδο πολλών αξιόλογων και έμπειρων στελεχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την υπηρέτηση ενός θεσμού που εισήγαγε την καινοτομία στο εκπαιδευτικό σύστημα και πάνω σε αυτόν βασίστηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σας (ερευνητικές εργασίες - project Α΄ Λυκείου, εργασία σε ομάδες, βιωματική μάθηση, κριτική σκέψη, σύγχρονες διδακτικές μεθοδολογίες και πρακτικές).
Κατόπιν των ανωτέρω και εκφράζοντας την αγωνία μας για την εξέλιξη και προοπτική του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Θα εφαρμοστούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) την επόμενη σχολική χρονιά, ποια μορφή θα έχουν και πώς θα υποστηριχθούν;
- Θα προκηρυχθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) από το ΕΣΠΑ;
- Θα λειτουργήσει, στη νέα διοικητική δομή, ο θεσμός του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και με ποιες προϋποθέσεις και αρμοδιότητες;
- Ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κ.Π.Ε; Θα προκηρυχθεί η πλήρωση των θέσεων των μελών των ΚΠΕ καθώς και των Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι η παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων λήγει στις 31/8/2011 και σε λίγες ημέρες λήγει το σχολικό έτος;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου