Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Σκληρά μέτρα μέχρι τελικής πτώσης

Ακόμα πιο δύσκολες μέρες έρχονται για τους Έλληνες πολίτες. Διαβάστε πώς διαμορφώνεται το αφορολόγητο. Τι θα γίνει με την έκτακτη εισφορά και το πετρέλαιο. Νέο χαράτσι για τους επαγγελματίες. Βενιζέλος: "Να λάβουμε υπόψη τη θέση μας και τον συσχετισμό δυνάμεων"
Παρά τη ρητορική περί συναίνεσης και τις δηλώσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ακόμα σκληρότερα μέτρα, στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους αξιωματούχους της τρόικας, που απαίτησαν επώδυνες αποφάσεις που προμηνύουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για τον ελληνικό λαό.
Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στις αδικίες.
Συγκεκριμένα:
*Ανακοινώθηκε μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί επιβολή φόρου 10% στο τμήμα του εισοδήματος από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους με εξαίρεση τους νέους έως 30 ετών - εξετάζεται να εξαιρεθούν και τα μπλοκάκια των 700 ευρώ- τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και τα άτομα με αναπηρία.
*Για την έκτακτη εισφορά τόνισε ότι παραμένει η κλιμάκωση από 1-5% στο σύνολο του εισοδήματος.
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα κλιμακώνεται ως εξής: Για ατομικό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα υπολογισθεί με συντελεστή 1%, από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%, από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 3% και από 100.000 ευρώ και άνω με συντελεστή 4%. Επιβάλλεται εισφορά 5% για Βουλευτές, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικούς γραμματείς.
"Όταν επιβάλουμε μέτρα στον ελληνικό λαό πρέπει να υποστούμε πρώτοι την μεγαλύτερη περικοπή" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
*Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης μικρή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αυτή τη χρονιά και εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις.  Η αύξηση του φόρου θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο.
*Σε σχέση με τα ακίνητα, μετά τη μείωση του ορίου από τις 400.000 στις 200.000, δεν θα γίνει άλλη παρέμβαση και δεν θα γίνει παρέμβαση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
*Επίσης ανακοινώθηκε έκτακτη εισφορά στους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες, που θα αγγίζει τα 300 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο επαγγελματίας
Δικαιοσύνη στο... μέλλον
"H μέρα είναι έντονη καθώς έχουμε να χειριστούμε κρίσιμα θέματα και εμείς εδώ και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες", είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι το κρίσιμο είναι να έχουμε ψηφίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό νόμο.
Σημείωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα έχουν συμβεί δυο σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η συμφωνία ΝΔ και ΛΑΟΣ για το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου.
"Έγινε μια προσπάθεια να πάρουμε αποφάσεις δίκαιες αλλά και αποδεκτές από τους εταίρους μας και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θέση μας, τον συσχετισμό δυνάμεων και τη συγκυρία -λίγο πριν την εκταμίευση της 5ης δόσης" είπε ο κ. Βενιζέλος κάνοντας εισαγωγή για την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στις αδικίες.
Σημείωσε ότι έχει δοθεί εντολή να υπολογιστεί το βάρος που έχουν αναλάβει τα νοικοκυριά από τον Οκτώβριο του 2009 και να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη, όταν αυτό καταστεί δυνατό στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου