Guardian: Αυτός είναι ο πραγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας
 


Όποιος κι αν είναι ο ένοικος στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, άλλος θα διοικεί πραγματικά τη χώρα, επισημαίνει σε άρθρο του ο Guardian, μιλώντας για έναν «κοστουμαρισμένο Ολλανδό με εξουσίες άνευ προηγουμένου”.

Πρόκειται για τον Maarten Verwey, έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο στο Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών ο οποίος εισήλθε στην Κομισιόν το 2011 και οδήγησε το πρόγραμμα της Κύπρου. Ο  Verwey,  με τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων είναι αυτός που αποφασίζει ποια ποσά θα διατεθούν στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα ελάχιστοι έχουν ακούσει το όνομά του.

«Κάτω από τις δρακόντειες προϋποθέσεις ομαλής ροής των ποσών προς την Ελλάδα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο η Αθήνα έχει παραδώσει ουσιαστικά τον έλεγχο στους δανειστές της που καθορίζουν με περικοπές την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Για να εξηγήσει πώς συμβαίνει αυτό, η Guardian αναφέρει εδάφιο του μνημονίου  στο οποίο ρητά αναγράφεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει "να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ   και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές δράσεις ... πριν αυτές οριστικοποιηθούν και γίνουν νόμοι. "

Σε αντάλλαγμα για το δάνειο, η Ελλάδα- που πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,3 δισ. των δανείων της το Δεκέμβριο και άλλα 6 δισ. το 2016- έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει δραστικά την οικονομία της και να κάνει ριζικές αλλαγές στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και τη φορολογία, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Για να εξασφαλιστούν οι δόσεις μέσα από τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου θα πρέπει φέτος να περάσουν περίπου 120 νόμοι, γράφει ο Guardian, επικαλούμενος και δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά» σύμφωνα με το οποίο  το 20μελές επιτελείο του Verwey ουσιαστικά θα συγγράψει τους νόμους για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, από τη φορολογία για τις επιχειρήσεις και τα εργασιακά, μέχρι την Υγεία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ θα προετοιμάσουν ενδιάμεσες εκθέσεις κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της οικονομίας.

Η κυβέρνηση επομένως είναι-πριν καν σχηματιστεί- δεσμευμένη για την επίτευξη σειράς σκληρών στόχων απέναντι στον άνθρωπο που μιλάει απευθείας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο επόμενος Πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το όνομά του, θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αποκλίνει των δεσμεύσεων και των υπογραφών.