Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Και όμως.. Υπήρχε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το 2010

Το άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το 2010 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ...


Σε μία... αποκαλυπτική συνέντευξη, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόζεφ Άκερμαν, αποκαλύπτει το σχέδιο από Γερμανία και Γαλλία για την στήριξη της χώρας μας πριν από τον αποκλεισμό από τις αγορές και ρίχνει "φως" στις αιτίες του "ναυαγίου".
 
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank αναφέρεται στο παρασκήνιο, αλλά και την... αποτυχία των εταίρων να δημιοιυργήσουν ένα πλάνο στήριξης της Ελλάδας.
 
Ο Γιόζεφ Άκερμαν επιβεβαίωσε πως όταν τα spreads των ελληνικών ομολόγων ήταν σε βιώσιμα επίπεδα (το 2010), είχε προτείνει ένα σχέδιο στήριξης για να έχει η ελληνική πλευρά περισσότερο χρόνο σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, ωστόσο επήλθε η γερμανική... διαφωνία και το πλάνο του δεν προχώρησε.

Συνάντηση με Παπανδρέου
Μάλιστα ο κ. Άκερμαν ανέφερε πως τον Φεβρουάριο του 2010 είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα και του είχε παρουσιάσει το πλάνο με γνώμονα τη δανειακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων με εμπλοκή μάλιστα της Deutsche Bank.
 
«Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα και να απαλύνει την κρίση του δημόσιου χρέους, όχι να την αποτρέψει εντελώς. Για την υλοποίησή του προέβλεπε στήριξη από τη γερμανική και τη γαλλική κυβέρνηση. Ωστόσο, καθώς οι διασώσεις τραπεζών (bail-out) ήταν ακόμη νωπές στο μυαλό των φορολογούμενων, μπροστά στις επερχόμενες σημαντικές εκλογές στη Γερμανία, το Βερολίνο εμφανίστηκε απρόθυμο να συμμετάσχει» ανέφερε συγκεκριμένα.
 
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας σημείωσε επίσης πως «η ευρωζώνη ήταν απροετοίμαστη όταν την έπληξε η κρίση. Τα θεσμικά της όργανα απλώς δεν ήταν επαρκή. Πολλά όμως έχουν βελτιωθεί από τότε. Για παράδειγμα, με τον ESM έχουμε τώρα έναν μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, έχουμε πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών και έχουμε τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση θέσπισης πανευρωπαϊκών κανόνων για την εξυγίανση των τραπεζών και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού χρηματοδότησης. Αλλά αυτά δεν επαρκούν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε μια περαιτέρω ολοκληρωμένη Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά θεσμικά όργανα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου