Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Κρίσιμες ώρες για κυβέρνηση – τράπεζες

 

Καταιγιστικές εξελίξεις με πρώτο μέλημα τις τράπεζες λαμβάνουν χώρα την επομένη του Δημοψηφίσματος. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και ολοκληρώνει τις πολιτικές διεργασίες πριν τα κρίσιμα ραντεβού που ξεκινούν σε λίγες ώρες.

Το απόγευμα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ρευστότητα των τραπεζών. Οι αποφάσεις θα κρίνουν και το περιεχόμενο της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί έως το βράδυ μετά από διαβουλεύσεις του νέου οικονομικού επιτελείου και της Τράπεζας της Ελλάδος με τους τραπεζίτες.
 
Καταθέτες, συνταξιούχοι και επιχειρηματίες αναμένουν με μεγάλη αγωνία μία απόφαση που θα διευκόλυνε την εξομάλυνση των συνθηκών και την μερική – τουλάχιστον προς το παρόν – επιστροφή στην κανονικότητα. Άλλωστε τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και τραπεζικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ρευστότητα είναι επαρκείς μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ…
 
«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών» δήλωσε ο Γ Βαρουφάκης.
 
«Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών» πρόσθεσε με αρκετά υπονοούμενα.
 
Η αλλαγή σελίδας στην διαπραγματευτική ομάδα γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στα μεγάλα ραντεβού κορυφής. Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, ενώ θα προηγηθεί σύνοδος του Eurogroup.
 
Σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλον Γιουνκέρ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Γιουνκέρ έχει προαναγγείλει και επαφές με τους ηγέτες των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης, ενώ ο για σήμερα το απόγευμα έχει καθοριστεί η συνάντηση του κ. Ολάντ με την κ. Μέρκελ στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου