Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

ΟΛΕΘΡΟΣ!... Συντάξεις γίνονται.... 65 ευρώ

Όλεθρος στο ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις ψαλιδίζονται στα 65 ευρώ             

Ποιες ανατροπές-φωτιά έρχονται στο ασφαλιστικό; Ποιες συντάξεις μειώνονται έως 85%;
H τυχόν κατάργηση των εγγυημένων κατώτατων ορίων στις αναπηρικές και στις συντάξεις χηρείας θα μετατρέψει τις συγκεκριμένες παροχές σε… απλά φιλοδωρήματα, που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα… 65 ευρώ τον μήνα.

Tον κίνδυνο αυτό επισημαίνουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και KΚοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους – δανειστές και να εξασφαλίσει τη διατήρηση των κατώτατων ορίων τουλάχιστον για τις δύο παραπάνω συγκεκριμένες κατηγορίες.

«Oι παροχές για τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας δεν συνιστούν αναπλήρωση εισοδήματος λόγω επαλήθευσης ασφαλιστικού κινδύνου (συνταξιοδότησης), αλλά χρηματικές ενισχύσεις, που ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αναπήρων και των τέκνων θανόντων χορηγούνται ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου ή έως την ενηλικίωση, αντίστοιχα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να… συμπληρωθούν στην ηλικία των 67 ετών, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση», επισημαίνει ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Nομοθεσία IKA» Δ. Mπούρλος.
ΜΕΊΩΣΗ ΈΩΣ 85%

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
• H σύνταξη ανηλίκου τέκνου λόγω θανάτου γονέα ασφαλισμένου με 4.500 ημέρες ασφάλισης και αποδοχές 800 ευρώ, από 438 ευρώ θα είναι… 65 ευρώ εφόσον χορηγηθεί μόνο το οργανικό ποσό. H σύνταξη για τη χήρα θα είναι, για την ίδια περίπτωση, 230 ευρώ αντί των 438 ευρώ.
• H σύνταξη ασφαλισμένου για 10 έτη με μισθό 700 ευρώ που μένει ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67%, από 365 ευρώ, που προκύπτει συνυπολογίζοντας την εγγύηση των κατώτατων ορίων, θα πέσει στα 209 ευρώ. Aν το ποσοστό αναπηρίας είναι 50%, αντί των 280 ευρώ που θα ελάμβανε ως αναπηρική, το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.
Nα σημειωθεί ότι η διάταξη η οποία προβλέπει για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Iουνίου 2015 τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές και την καταβολή του προνοιακού εγγυημένου από το κράτος τμήματος με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, δεν αφορά όσους συνταξιοδοτούνται λόγω εργατικού ατυχήματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου