Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ: Προτάσεις για λύσεις στο θέμα των βοοειδών.... υπάρχουν αλλα....




Τελικά τι γίνεται με τα βοοειδή στο Δήμο Δωρίδας; Ένα τεράστιο ερωτηματικό πλανάτε πάνω από τα χωριά της δ.ε. Ευπαλίου....

Για να μην δίνονται λύσεις, τόσα χρόνια, και να "υποφέρουν" οι κάτοικοι χωριών από την ανεξέλεγκτη βοσκή, περιφορά  και συμπεριφορά βοοειδών στις περιουσίες τους, ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών τους, δεν είναι τυχαίο! Η απλή λογική λέει πως, ή υπάρχει "γενική αδιαφορία" των αρμοδίων, ή "άγνοια της υπάρχουσας νομοθεσίας"(δεν το πιστεύουμε), ή, τέλος πάντων κάποια... "Διαπλοκή"!

Ότι και να είναι, βέβαια, το γεγονός και μόνο της μη προώθησης λύσεων αποτελεί και στοιχειοθετεί "κατηγορία" για... "Παράβαση Καθήκοντος" του Δημάρχου Δωρίδας και των "συν αυτώ" αρμοδίων "αιρετών τε και υπαλλήλων"!.. Και η πρόθεση της καταγγελίας υπάρχει και έχει ενημερωθεί  σχετικά ο Κύριος Δήμαρχος από μόνιμο κάτοικο της περιοχής και πρώην Αντιδήμαρχο του Καποδιστριακού Δήμου Ευπαλίου....

Επειδή όμως, στη Δημοτική αρχή Δωρίδας, για πολλά "τοπικά φλέγοντα θέματα "δεν ιδρώνει το αφτάκι  τους", δίνεται η εντύπωση πως "οι αιρετοί της διοικούσας τον Δήμο Παράταξης" θεωρούν ότι έχοντας "εξασφαλιστεί" στην καρέκλα τους για μια 5ετία δεν είναι ανάγκη να ασχολούνται άλλων πέραν των....... "Παραστάσεων" για προσωπική τους προβολή και των.... οικογενειακών τους "επιχειρηματικών δράσεων"!....  (Σας υπενθυμίζουμε τις αποκαλύψεις μας σε επτά ρεπορτάζ μας για λειτουργία παράνομων Bar, χρήση διεγερτικών ουσιών και εκμετάλλευση γυναικών, πορνεία, παράνομη διακίνηση & εμπορία εσπεριδοειδών, εκβιασμούς, παράνομη υλοτομία και εμπορία καυσόξυλων, χαρτοπαίγνια κ.ά. στα οποία εμπλέκονται  τα ίδια άτομα! Για τις υποθέσεις αυτές είχε ενημερωθεί προσωπικά ο κ. Δήμαρχος πλην όμως, ενώ στην αρχή έδειξε κάποιο ενδιαφέρον και υποσχέθηκε ότι θα διερευνήσει τα δημοσιευθέντα και επεμβαίνοντας θα μας ενημερώσει, εν τούτοις αποσιώπησε τα πάντα και όποιος είχε διαβάσει τα ρεπορτάζ καταλαβαίνει το γιατί....)!

Γιατί λοιπόν, να μη συμβαίνει το ίδιο και με την πεπαλαιωμένη πλέον υπόθεση των βοοειδών;.....

Με το να επιβάλλονται κάποια καθυστερημένα μικρο-πρόστιμα που άγνωστο αν και πότε θα καταβληθούν, το πρόβλημα των κατοίκων, δεν λύνεται..... Υπάρχουν νόμοι και διατάξεις που πρέπει να τηρηθούν... Υπάρχουν ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου που αν πραγματοποιηθούν και δεν υπάρχουν "άλλοι λόγοι", αν δεν λύσουν το πρόβλημα τουλάχιστον θα περιορίσουν τη δράση ενός και μόνο ατόμου.......  Εκτός, το λέμε και πάλι, αν υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι και ο κος Δήμαρχος θα πρέπει να το διερευνήσει, αν πραγματικά δεν είναι γνώστης της κατάστασης και όχι να επαναπαύεται σε "διαλογικές παραταξιακές συζητήσεις" στα Δημοτικά Συμβούλια.... Πρέπει να τονίσουμε εδώ πως, η "Παράβαση Καθήκοντος" δεν "μειώνεται" από μια απλή δήλωση άγνοιας.....

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η "άγνοια νόμων" για κάθε πολίτη τιμωρείται.... Πόσο μάλλον όταν αυτό τύχει να το δηλώσει  ο "Πρώτος πολίτης ενός Δήμου"!....

Επ'  αυτού θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε.....


Για το φλέγον θέμα, όμως, των βοοειδών, παραθέτουμε το έγγραφο που υπέβαλλε στην "Επιτροπή Διαβούλευσης" το μέλος της κος Γεώργιος Καλαντζής με την ένδειξη «Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας βοσκοτόπων Δήμου Δωρίδος» !....
Είναι ένα πλήρες και κατατοπιστικό κείμενο με ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα βοηθήσουν πολύ στην εξεύρεση λύσεων!

Λύσεις υπάρχουν....

Αλλά υπάρχει από μέρους μας και ένας... ενδοιασμός: "Θα συνέλθει και πότε η Επιτροπή για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα";

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κου Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ






ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ
Δ/ΝΣΗ: ΦΙΛΟΘΕΗ ΔΩΡΙΔΟΣ
τηλ.: 6972438492

ΦΙΛΟΘΕΗ: 15-07-2015


ΠΡΟΣ: Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Δωρίδος                     


ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας βοσκοτόπων Δήμου Δωρίδος»

Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί η ελεύθερη περιφορά ανεπιτήρητων ζώων (βοοειδών), μέσα στα χωριά του Δήμου και η ασυδοσία ορισμένων κτηνοτρόφων – ευτυχώς ελαχίστων – παραβιά-ζοντας συνεχώς τον κανονισμό λειτουργίας βοσκοτόπων του Δήμου, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που τους έχει επιβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο και τα οποία δυστυχώς δεν πληρώνονται.
Είναι απαράδεκτο και αποκρουστικό το φαινόμενο να βλέπεις βοοειδή μέσα σε δρόμους ή πλατείες ή αλσύλλια, όπως συμβαίνει συχνά στο Λιδωρίκι, Φιλοθέη, Καστράκι και άλλα χωριά. Ταυτόχρονα τα έκθετα περιττώματά τους, αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ενώ ενίοτε η παρουσία των μεγάλων αυτών ζώων προκαλεί φόβο ή ανασφάλεια στους Δημότες μας, που πέραν των άλλων η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους στο Εθνικό – Επαρχιακό – Δημοτικό δίκτυο εγκυμονεί κινδύνους για αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Υπάρχουν 3 – 4 κτηνοτρόφοι βοοειδών που αναστατώνουν ορισμένα χωριά του Δήμου, καταστρέφουν περιουσίες των δημοτών μας και το περιβάλλον, ενώ απολαμβάνουν τις πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως γνωστόν, ένα δικαιολογητικό των κτηνοτρόφων για να τύχουν των ευεργετικών επιδοτήσεων είναι η ετήσια βεβαίωση που τους χορηγεί ο Δήμος για χρήση δημοτικών βοσκοτόπων. Στους κτηνοτρόφους που μόνιμα και συνεχώς παραβιάζουν τον κανονισμό λειτουργίας των βοσκοτόπων, ο Δήμος μπορεί να τους αρνηθεί την χορήγηση άδειας εγκατάστασης σε δημοτικές βοσκές ή την
βεβαίωση χρήσης των δημοτικών βοσκοτόπων, μπλοκάροντας κατ’ αυτόν τρόπο τις επιδοτήσεις. Όταν ο Δήμος τους χορηγεί απλόχερα κομμάτι της περιουσίας του και ο κάθε χρήστης δεν το σέβεται και δεν τηρεί τους κανόνες, οφείλει ο Δήμος με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του να του το στερεί μέχρι να συμμορφωθεί.
Όπως ο Δήμος στους αιτούντες δημότες μας δεν τους παραχωρεί κοινόχρηστο χώρο (πλατεία, παραλία) για επαγγελματική χρήση, όταν δεν έχουν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια το αντίστοιχο τέλος των κοινοχρήστων χώρων, κατ’ αντιστοιχία το ίδιο μπορεί να γίνει και για τους κτηνοτρόφους.
Τούτο μπορεί να γίνει με προσθήκη άρθρων στον κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών βοσκοτόπων και ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως: 
«Δεν χορηγείται άδεια εγκατάστασης βοσκής ή βεβαίωση χρήσης των δημοτικών βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους στις περιπτώσεις  που:
α) Δεν έχουν πληρώσει το δικαίωμα βοσκής ή 
β) Έχουν παραβιάσει τον κανονισμό λειτουργίας των βοσκοτόπων για αυθαίρετη βόσκηση, τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα  πέντε ετών και δεν έχουν πληρώσει το αντίστοιχο χρηματικό πρόστιμο.
Τούτο γίνεται με απόφαση του Δημάρχου, έχοντας την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου ζώων και αυθαίρετης βοσκής».
Ως μέλος της επιτροπής διαβούλευσης, έχοντας την αρμοδιότητα παρέμβασης σε κανονισμούς λειτουργίας του Δήμου, εισηγούμαι να τεθεί θέμα με τίτλο « τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών βοσκοτόπων» σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ 
ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου