Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Reuters: Θυμός των δανειστών για τη στάση της Ελλάδας

Η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη

(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εκνευρισμό προκάλεσε στους δανειστές η στάση της Αθήνας την Τρίτη όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να ενημερώσει τους εταίρους.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, αλλά επέμεινε ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περιγράφοντας την ενόχληση που προκαλεί στις χώρες της ευρωζώνης η προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε: «Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτού του απογεύματος θα μπορούσε να είναι η τελευταία σταγόνα».

Τρεις πηγές του Reuters, με γνώση της τηλεδιάσκεψης, ανέφεραν ότι αντί για ενημέρωση ένας Ελληνας αξιωματούχος είπε ότι τα ζητήματα που ήταν προγραμματισμένο να αναλυθούν θα τα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι ο ένας από τους αξιωματούχους της τηλεδιάσκεψης δήλωσε ότι μετά από την άρνηση της Ελλάδας για ενημέρωση, οι συζητήσεις είναι σε αδιέξοδο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν καταλαβαίνουν τι ελπίζει να πετύχει η Ελλάδα, πηγαίνοντας το θέμα στη σύνοδο κορυφής, όπου μπορεί να συζητηθεί μόνο στις συναντήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο και μόνο με γενικούς πολιτικούς όρους. Οπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο από ότι το Eurogroup, γιατί οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν, όπως αναφέρει το Reuters, το θυμό των υπουργών της ευρωζώνης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, με αντάλλαγμα σχεδόν 240 δισεκατομμύρια ευρώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου