Αθήνα: Για διακοπή της πληρωμής του δημόσιου χρέους προειδοποιούν κύκλοι της ελληνικής Κυβέρνησης εάν οι δανειστές της χώρας δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014.

Συγκεκριμένα, σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014», προσθέτοντας ότι η «χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον περασμένο Αύγουστο, του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της». Με νεότερο ανεπίσημο σημείωμά της, η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το παραπάνω σημείο «αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί». Στο μεταξύ, «μη υφεσιακά» μέτρα που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα που θα βρεθεί στο τραπέζι του Brussels Group, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Το Brussels Group ξεκινά σήμερα τις εργασίες του και θα συζητήσει τη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση. «Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Συμπληρώνουν επίσης ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%. Τέλος επισημαίνουν ότι «οι μεταρρυθμίσεις, για πρώτη φορά,  δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους συνήθεις υπόπτους, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες».

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα δοθεί η λίστα των δράσεων στους θεσμούς και θα ξεκινήσει μία επαφή και θα συνεχιστεί έως τη Δευτέρα η συζήτηση, όταν αναμένεται να «κλειδώσουν» οι προτάσεις. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η σύγκληση του Euro Working Group την προσεχή Τρίτη και του Eurogroup την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη.

Πηγή: Φιλελεύθερος