Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Καταλήψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την χώρα

Υπό κατάληψη βρίσκονται σήμερα δεκάδες Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την χώρα με τους
μαθητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων και να ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από σήμερα το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία -δηλαδή το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας- ενώ στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Σε καταλήψεις προχώρησαν και οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.

Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Την ίδια ώρα, στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας. Η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, Δώρα Χουλιάρα αναφέρθηκε ειδικά στη περίπτωση της Άρτας, επισημαίνοντας, ότι οι μαθητές στα σχολεία που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές του νομού και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, δεν προχώρησαν σε καταλήψεις.

Ωστόσο, υπό κατάληψη τελούν και πολλά σχολεία στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, στο νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα ήταν κλειστά σήμερα, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια. Επίσης, σήμερα στο Ηράκλειο μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.

Κινητοποιήσεις μαθητών έγιναν επίσης σε Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη όπου, ύμφωνα με το Seleo.gr, μαθητές από διάφορα σχολεία οργανώνουν κινητοποιήσεις με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στον χώρο της παιδείας, ενώ μέσα από σελίδα που έφτιαξαν στο Facebook προσκαλούν όλο τον κόσμο να τους στηρίξει στον αγώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου