Τα καμπυλοβακτηρίδια είναι μια ομάδα βακτηρίων σπειροειδούς σχήματος που μολύνουν τον άνθρωπο και προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Ανήκουν στο γένος Campylobacter και ξενιστή τους αποτελούν τυπικά τα πτηνά, τα οποία όμως δε νοσούν.
Στον άνθρωπο, η γαστρεντερίτιδα προκαλείται στο 99% των περιπτώσεων από το Campylobacter jejuni.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού Public Health England Frieda Jorgensen, υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες μόλυνσης και να καταναλώσουμε με ασφάλεια το κοτόπουλο.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καταψύξουμε και στη συνέχεια να ξεπαγώσουμε (με προσοχή) το κοτόπουλο, αντί να το μαγειρέψουμε αμέσως μόλις το αγοράζουμε.
«Τοποθετώντας το κρέας στην κατάψυξη, μπορούμε να εξαλείψουμε τα καμπυλοβακτηρίδια έως και κατά 90%», τονίζει η Jorgensen.
Στην Ισλανδία έχει εφαρμοστεί ήδη μέτρο που επιβάλλει να καταψύχονται τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από καμπυλοβακτηρίδια και δεν επιτρέπεται να πωλούνται αμέσως μετά τη σφαγή.
Τυπικά συμπτώματα της μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ο στομαχόπονος και η τάση
προς έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, υπάρχει όμως περίπτωση η λοίμωξη να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter). Η λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό).
Ούτε πρέπει να το πλένετε πριν το... μαγειρέψετε
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από τη διαδικασία προετοιμασίας του κοτόπουλου και συγκεκριμένα από το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα.
Διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Υπηρεσία Διατροφικών Προτύπων FSA και στην οποία συμμετείχαν 4.500 ενήλικες έδειξε ότι το 44% του πληθυσμού πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα σταγονίδια του νερού βοηθούν στην εξάπλωση του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα ρούχα μας αλλά και στα μαγειρικά σκεύη.
Τα περιστατικά λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι αρκετά, όμως σημαντική μερίδα του πληθυσμού δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του μικροοργανισμού. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι το κοτόπουλο είναι η πηγή μόλυνσης.
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται έπειτα από τη λοίμωξη είναι κυρίως: διάρροια, στομαχόπονος, στομαχικές κράμπες και πυρετός.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
- Καλύπτουμε το ωμό κοτόπουλο
- Διατηρούμε το κοτόπουλο στο ψυγείο
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο στα κάτω ράφια του ψυγείου, ώστε να μη στάξουν υγρά σε άλλες τροφές
- Δεν πλένουμε το ωμό κοτόπουλο
- Πλένουμε καλά κάθε σκεύος, μαχαίρι και επιφάνεια που ήρθε σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο
- Μαγειρεύουμε για αρκετή ώρα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, όμως μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου ή το Σύνδρομο Guillain-Barre, μια σοβαρή νευρολογική πάθηση.
Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ή τους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πρακτική αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα σταγονίδια του νερού βοηθούν στην εξάπλωση του καμπυλοβακτηριδίου στα χέρια μας, στις επιφάνειες της κουζίνας, στα ρούχα μας αλλά και στα μαγειρικά σκεύη.
Τα περιστατικά λοίμωξης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι αρκετά, όμως σημαντική μερίδα του πληθυσμού δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του μικροοργανισμού. Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι το κοτόπουλο είναι η πηγή μόλυνσης.
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται έπειτα από τη λοίμωξη είναι κυρίως: διάρροια, στομαχόπονος, στομαχικές κράμπες και πυρετός.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
- Καλύπτουμε το ωμό κοτόπουλο
- Διατηρούμε το κοτόπουλο στο ψυγείο
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο στα κάτω ράφια του ψυγείου, ώστε να μη στάξουν υγρά σε άλλες τροφές
- Δεν πλένουμε το ωμό κοτόπουλο
- Πλένουμε καλά κάθε σκεύος, μαχαίρι και επιφάνεια που ήρθε σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο
- Μαγειρεύουμε για αρκετή ώρα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, όμως μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου ή το Σύνδρομο Guillain-Barre, μια σοβαρή νευρολογική πάθηση.
Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τα παιδιά κάτω των πέντε ετών ή τους ηλικιωμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου