Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

5,8 ρίχτερ ταρακούνησε όλη την Ελλάδα!.Ανησυχία σεισμολόγων!.



Μεγάλος σεισμός 5,8 ρίχτερ ταρακούνησε όλη την Ελλάδα
Ισχυρή σιεσμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική και διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεια ο σεισμός ήταν της τάξης των 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε 70 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Μήλου και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και θύματα.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 6.45,07 και ακολούθησε δεύτερος 4,8 ρίχχτερ στις 6.48,39 στο ίδιο σημείο με εστιακό βάθος 60 χλμ.
 Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός, εκτιμούν από το γεωδυναμικό ινστιτούτο...



Ανησυχία σεισμολόγων-«Δεν είναι ο κύριος σεισμός»


Ανησυχία σεισμολόγων-«Δεν είναι ο κύριος σεισμός»
 
Την έντονη ανησυχία τους για τη διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα, που ταρακούνησε όλη την Αττική λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα. Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή των αρμόδιων και της κοινωνίας, προειδοποιώντας ότι διπλός σεισμός μπορεί να μην είναι ο κύριος και να “χτυπήσει” ένας νέος Εγκέλαδος που θα ξεπερνά τα 5 Ρίχτερ. Την ίδια ώρα, η μετασεισμική δραστηριότητα στη Χαλκίδα.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Παράλληλα συνέστησε την προσοχή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου, καθώς θα πρέπει να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για την δική τους ασφάλεια. Επίσης, όπως εξήγησε, η μετασεισμική δραστηριότητα πρέπει να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.  Αντίθετα, ο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως ο διπλός σεισμός «δεν προέρχεται από την Κεφαλονιά, καθώς εκεί δεν έγινε αισθητός». «Το επίκεντρο ήταν ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος  του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, επίσης,εξήγησε πως: «Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό». 
Μετά το διπλό σεισμό, στις 02:54 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 29 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας, με εστιακό βάθος 10 χλμ., σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Στις 03:13 καταγράφηκε σεισμός 3,9 Ρίχτερ.
Διπλός σεισμός 
Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αττική.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δονήσεις είχαν μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο τους εντοπίζεται στον Ευβοϊκό κόλπο 30 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας.
Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1.05 μετά τα μεσάνυχτα.
Η δόνηση ήταν μεγάλης έντασης και διάρκειας και έγινε αισθητή στην Αττική αλλά και στις γύρω περιοχές.
Είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ.
Ακολούθησε η δεύτερη δόνηση, ίδιου μεγέθους, μόλις τέσσερα λεπτά πιο μετά. Είχε την ίδια ένταση, αλλά μικρότερη διάρκεια και έγινε εκ νέου αισθητή στο λεκανοπέδιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου