Υπογράφηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Σύμφωνο των Δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του Προέδρου της κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών κ. Ραμόν Σίσο.
Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος.
Στο Σύμφωνο των Δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής συμμετέχουν μέχρι στιγμής 5.000 Δήμοι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούν περίπου 175 εκατομμύρια πολίτες. Οι υπογράφοντες Δήμοι υποστηρίζονται από 200 περιφέρειες, επαρχίες, εθνικές δημόσιες αρχές και ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Στην τελετή παρευρέθηκαν 600 αντιπροσωπείες Δήμων προκειμένου να υπογράψουν το Σύμφωνο Δημάρχων που αποτελεί ένα εξαιρετικό φορέα οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών καινοτομιών που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τους ευαισθητοποιούν στην κατεύθυνση προστασίας του κλίματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δήμου δίνεται η ευκαιρία για την παρουσίαση και προώθηση στα διάφορα όργανα και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχευμένων προτάσεων που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της Δωρίδας, όπως θέματα τουρισμού, γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας (π.χ τεχνητοί ύφαλοι), διαχείρισης υδάτινων πόρων (π.χ λίμνη Μόρνου), περιβάλλοντος και ενέργειας.
Για το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής Δωρίδος με Επιτρόπους, Ευρωβουλευτές, μέλη Επιτροπών και υπηρεσιακούς παράγοντες μέσα στις επόμενες ημέρες, με στόχο την αξιοποίηση συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων σχετικών προγραμμάτων.