Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ..... Καλό καλοκαίρι

Ταξιδεύοντας
Στην Ορεινή Ναυπακτία
Με την Μαρία Ζυγορονίκου
Απλόχερα τις ομορφιές, ο Πλάστης έχει δώσει, στα καταπράσινα βουνά εδώ στη Ναυπακτία… Σπίτια χωριών αετοφωλιές, δω πάνω έχουν ριζώσει, συνθέτοντας μια ζηλευτή, πανώρια οπτασία….
        Εδώ, σ’  αυτό τον τόπο, περισσεύει η φυσική ομορφιά!..
Διασχίζοντας τη Ναυπακτία, άλλοτε σε βαθύσκιωτους δρόμους ανάμεσα σε καταπράσινα δάση και άλλοτε ανηφορίζοντας σε απόκρημνα αγέρωχα βουνά, ξεχνιέσαι στο άπειρο του επίγειου Παραδείσου! Νιώθεις να πετάς για να συναντήσεις τον ουράνιο και πως βρίσκεσαι «μια ανάσα» από τον Θεό! Κι έρχεται στιγμή που αναρωτιέσαι αν ο Ύψιστος έδωσε όλη αυτή τη χάρη, σ’  αυτόν εδώ τον τόπο, για να σε φέρνει κοντά του! Τυχεροί όσοι ζούνε ή έζησαν εκεί στην Ορεινή Ναυπακτία! Μπορεί τα τόπια να είναι άγονα αλλά, η ανθρώπινη διαίσθηση και θέληση για προκοπή, τους έδωσε δύναμη να χτίσουν πανέμορφα χωριά και να μεγαλουργήσουν. Να κρατηθούν ζωντανοί και να προσφέρουν πολλά τόσο στις οικογένειές τους όσο και στην Πατρίδα!..
Και σε ένα τόσο θαυμαστό περιβάλλον, πως είναι δυνατόν να μην βγούν σωστοί άνθρωποι και παλικάρια! Γυναίκες και άνδρες!.. Γενική η παραδοχή και ζηλευτή για κάθε νοήμονα!.. Απ’  αυτά τα τόπια βγήκαν άνθρωποι πνευματικοί, των γραμμάτων και πετυχημένοι της πολιτικής αλλά και του εμπορίου! Ακόμα και οι υπάλληλοι, οι εργάτες και οι αγρότες, θεωρούνται πετυχημένοι,  καθένας στον κλάδο του!
Άφησα τελευταίους τους στρατιωτικούς! Τους αμέτρητους αυτούς λεβεντανθρώπους της Ναυπακτίας που, σαν συνεχιστές  των αγωνιστών-ηρώων των Εθνικών αγώνων, κατέλαβαν ακόμα και τις ύψιστες θέσεις του ελληνικού στρατεύματος!
Γενικά, είναι διαφορετικά να ακούει κανείς γι’  αυτά τα μέρη  από το να τα γνωρίζει από κοντά!  Εγώ, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας παρουσιάσω φωτογραφικά, μερικά από τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. … Έτσι για να ζηλέψετε….

        ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ  (Αρτοτίβα)
 ΛΕΙΒΑΔΑΚΙ
 ΑΡΑΧΩΒΑ
 ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ
 ΚΡΥΟΝΕΡΙΑ
 ΠΕΡΙΣΤΑ
 ΠΟΔΟΣ
 ΠΕΡΚΟΣ
 ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Να ξεδιψάσετε  νοερά στις αμέτρητες βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά….

Να κάνετε ένα μπάνιο ξεκούρασης στα ποτάμια της Ορεινής Ναυπακτίας

Και να θαυμάσετε την τεχνοτροπία των, εγκαταλελειμμένων σήμερα, Νερόμυλων….
Και αν ακόμα είστε… δύσπιστοι;… Εύκολο είναι να επισκεφτείτε την Ορεινή Ναυπακτία για να την ζήσετε και να την θαυμάσετε από κοντά!.. Εξάλλου, δεν διαθέτει μόνο αυτά που περιγράψαμε παραπάνω…. Έχει να σας δείξει πάρα πολλά που θα σας έλξη!

Πηγή:  Εφημερίδα "νέο Άστρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου