Η επόμενη κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για το εφάπαξ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».
«Εχουμε αναλάβει την υποχρέωση, μέχρι τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία», επεσήμανε ο υπουργός.
Οπως είπε, μεγάλο πρόβλημα εντοπίσζεται στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τις συνταξιοδοτήσεις και με βάση τις προβλέψεις η καθυστέρηση για την καταβολή του εφάπαξ, είναι περίπου δύο χρόνια.
Επίσης, επανέλαβε ότι γίνονται συζητήσεις με τις τράπεζες για προαιρετικό συμψηφισμό δανείων με την καταβολή του εφάπαξ και επισήμανε ότι, εφόσον υπάρχει αντιστοιχία εισφορών δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ. «Εφάπαξ της τάξης των 140-150.000 ευρών προφανώς δεν αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα «μαϊμού» επιδόματα αναπηρίας, ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής η κατάσταση θα είναι χειρότερη από αυτή που ζούμε σήμερα, επισήμανε ότι οι πρακτικές αυτές κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία και τόνισε ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κ.Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι επιμένει στην υπογραφή τους, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι «υπάρχουν εργοδότες που λένε ότι δεν θα κόψουν μισθούς, αλλά δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους».
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι η τρόικα είχε θέσει στο τραπέζι μισθούς Εσθονίας, Πορτογαλίας και Βαλκανίων.
Ο κ. Κουτρομάνης ανέφερε ότι η τρόικα είχε ζητήσει και μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των δώρων και των συμβάσεων. Τόνισε πάντως ότι δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.
Οπως δήλωσε ο κ.Κουτρουμάνης, «η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με μειώσεις μισθών. Θέλει άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα», ενώ πρόσθεσε ότι «η πορεία της χώρας το 2012 θα κρίνει μισθούς και συντάξεις τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί».
Επίσης, σημείωσε ότι ότι στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μισθολογικό κόστος, όσο η ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το μη μισθολογικό κόστος.
Είπε πως ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και πως ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, όπως σημείωσε, τα επίπεδα των συντάξεων.
Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν ο 13ος - 14ος μισθός και οι συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «κινδυνεύουν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη».
Για τα 13,5 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα, ο κ.Κουτρουμάνης δήλωσε ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνει επανασχεδιασμός για να βρεθούν.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα περάσουν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου