Ενώπιον των Επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας, προκειμένου να "λογοδοτήσουν" για την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Στις δηλώσεις του εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, επεσήμανε ως διπλή "αχίλλειο πτέρνα" της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου, την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης."Το δεύτερο πρόγραμμα δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί", είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.
Ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής "δεν είναι επαρκής ώστε να εξυγιανθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να καλυφθεί το κενό της ανταγωνιστικότητας", πρόσθεσε ο Ρεν, ζητώντας "περαιτέρω προσπάθειες".
"Η δουλειά της Τρόικας δίνει έμφαση στο να βοηθήσει την Ελλάδα να εξισορροπήσει και να αναδομήσει την οικονομία της και ταυτόχρονα να βελτιώσει μεσοπρόθεσμα τις ευκαιρίες για απασχόληση και ανάπτυξη. Θέλω να δώσω έμφαση σε αυτές τις λέξεις: απασχόληση και ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι στόχοι του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία να το εφαρμόσει".
Ακόμη, όπως είπε, "δεν φταίνε οι δανειστές και η Κομισιόν, που έσπευσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, όταν η ζημιά είχε ήδη γίνει".
Άμσουσεν: "Υψηλοί οι κίνδυνοι εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος"
"Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής", δήλωσε εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Γιορκ Άσμουσεν, αναλύοντας τη θεωρεία της εσωτερικής υποτίμησης παραμένοντας στη ζώνη του ευρώ.
"Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και με την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην εσωτερική αγορά. Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη, να τα βάλει η κυβέρνηση με τα εδραιωμένα συμφέροντα, ειδικά στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων.
Τόμσεν: "Το πρόγραμμα θα αποτύχει, αν δεν πάψει η φοροδιαφυγή"
Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν τόνισε, ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει αν δεν κερδηθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
"Οι αυτοαπασχολούμενοι ακόμα δεν πληρώνουν, όπως και οι πολύ πλούσιοι.Το ελληνικό δημόσιο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, που θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οργανισμοί θα κλείσουν και η απασχόληση στο δημόσιο δεν είναι ισόβια", πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο Τόμσεν, αφού ανέλυσε τους λόγους γιατί καμιά παραδοσιακή συνταγή δε δουλεύει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "απομένει ακόμα ένα χάσμα γύρω στο 15% για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου