Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Oμογενής o υποψήφιος.... Πρόεδρος



Η εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, άσχετους δυστυχώς σε ένα μεγάλο βαθμό από τα προσόντα του.

Αν η εκλογή του στηριζόταν σ’ αυτά τότε η υποψηφιότητά του θα αποτελούσε μια εύκολη επιλογή καθότι θεωρείται βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σ’ έναν καλύτερο Πρόεδρο από τους περισσότερους που έχουν υπηρετήσει στην Προεδρία μέχρι τώρα.

H πολιτική σταδιοδρομία του κ. Δήμα είναι εν πολλοίς γνωστή. Σημαντικότερες θέσεις του υπήρξαν η υπηρεσία του ως Επίτροπος στην Ευρώπη, σε θέματα Απασχόλησης και Περιβάλλοντος, και η υπηρεσία του ως Υπουργός των Εξωτερικών από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012.

Αυτά που δεν είναι και τόσο γνωστά είναι ορισμένα προσωπικά του στοιχεία, καθώς και οι ομογενειακές του ρίζες.

Ο Δήμας γεννήθηκε στο χωριό Κλένια, λίγο έξω από την Κόρινθο. O πατέρας του Κωνσταντίνος που ήταν στρατιωτικός πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και τραυματίστηκε στη μάχη στο Σαραντάπηχο.

Η μητέρα του Αντιγόνη ήταν δασκάλα, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη.

Ο Δήμας υπήρξε άριστος μαθητής και εισήχθη στη Νομική Αθηνών.

Αργότερα σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες πρώτα στο Λονδίνο και αργότερα στη Νέα Υόρκη. (Τα στοιχεία αυτά είναι παρμένα από το «Εθνος»).

Αυτό που εγώ μπορώ να προσθέσω είναι ότι ο Σταύρος Δήμας αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ομογενειακές ρίζες. Μάλιστα πρόσφατα, μιλώντας σε έναν ομογενή φίλο του στη Αμερική, του είπε να μην ξεχνά ότι και εκείνος είναι ομογενής.

Οταν σπούδαζε στη Νέα Υόρκη - στη Νομική Σχολή του New York University- προς τιμή του, όπως εξάλλου και οι περισσότεροι φοιτητές, εργαζόταν σε εστιατόρια για να βγάλει τα έξοδά του.

Αργότερα από τη θέση του στην Παγκόσμια Τράπεζα, έμεινε σε επαφή με την Ομογένεια. Θυμάμαι ακόμα μια επίσκεψή του στα γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα», όταν αυτά ήταν στο 257 Park Ave, South του Μανχάταν.

Αλλά και αργότερα, όταν επέστρεψε στην Αθήνα, συνέχισε να διατηρεί σχέσεις με αρκετούς φίλους του ομογενείς.

Αν λοιπόν εκλεγεί θα είναι έτσι ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που θα καταλαβαίνει εμάς τους απόδημους και τα προβλήματά μας και κατ’ επέκταση οι πόρτες του γραφείου του θα είναι ανοιχτές στους ομογενείς.

Επί πλέον, καλλιεργημένος και φιλομαθής όπως είναι, γνωρίζει όσο λίγοι Ελληνες την Αμερικανική Ιστορία.

Χωρίς να χρειάζεται να συμβουλεύεται την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του είναι σε θέση να απαντά σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Ιστορία αυτής της χώρας.

Του ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου