Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Ναυπακτίας



Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων από το 2009 στους Δήμους Ναυπακτίας – Δωρίδας – Θέρμου

Λειτουργεί ΧΥΤΑ στην Βλαχομάνδρα δυναμικότητας 15.000 τόνων απορριμμάτων  ετησίως. Συμμετέχει στο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών( μπλε κάδοι ) εξυπηρετώντας πληθυσμό 45.000 κατοίκων. Μέχρι σήμερα έχει συλλέξει πάνω από 50 τόνους ανακυκλώσιμων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών από το 2012 συγκεντρώνοντας πάνω από 40 τόνους γυαλί.

Υποστηρίζει τους Δήμους μέλη του συνδέσμου, στην εναλλακτική διαχείριση υλικών (στρώματα – παλιά έπιπλα – πλαστικά κ.α.).


Παράλληλα έχει ως κύριο μέλημα του την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους Ναυπακτίας, Θέρμου και Δωρίδας.

Διοργάνωσε την ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με ξεχωριστό περίπτερο στο παζάρι του Αγίου Δημητρίου. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενημέρωσης μαζί με την διαφημιστική σακούλα της ανακύκλωσης μοιράστηκε έντυπο υλικό για όλες τις αντίστοιχες δράσεις. Ειδική ενημέρωση έγινε για την νέα δράση της οικιακής κομποστοποίησης. Παρουσιάστηκε οπτικό υλικό που περιελάμβανε, σε πραγματικές συνθήκες την ανακομιδή και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλών έως τους τελικούς αποδέκτες αυτών.

Υπολογίζεται ότι:

Έγινε προσέγγιση, 25.000 πολιτών περίπου. 13.500 πήραν δωρεάν σακούλα και μετέφεραν το μήνυμα της ανακύκλωσης σε κάθε γωνιά της περιοχής. Περισσότεροι από 3.000 πολίτες στάθηκαν στο χώρο, ενημερώθηκαν παίρνοντας έντυπο υλικό, αντάλλαξαν σκέψεις  και έθεσαν τις ερωτήσεις τους, κυρίως για την κομποστοποίηση.

Περισσότερα από 1000 παιδιά έπαιξαν παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση.

Περισσότερες από 500 οικογένειες ενημερώθηκαν για τη νέα δράση της οικιακής κομποστοποίησης.


 

Ξεχωριστή είναι η φροντίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων. Γι’ αυτό τον λόγο ο Σύνδεσμος υλοποιεί και προγραμματίζει ξεχωριστές δράσεις στα σχολεία της περιοχής.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μοίρασε 4.000 τσάντες ανακύκλωσης στους μαθητές της Ναυπάκτου ( μαζί με τα σχολικά βιβλία). Ταυτόχρονα, σε πάνω από 20 σχολεία, προχώρησε στην διανομή μπλε κάδων ανακύκλωσης μαζί με έντυπο ενημερωτικό υλικό. Εκτός των μπλε κάδων ο Σύνδεσμος υλοποιεί πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών με τα σχολεία της πόλης που αποδέχτηκαν  την πρόσκληση του. Για κάθε κάδο ανακυκλώσιμων μικρών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που θα γεμίζει, θα χορηγείται στο σχολείο γραφική ύλη ή ότι άλλο επιθυμεί αξίας 40 €, σε μια προσπάθεια δημιουργίας πρόσθετων κινήτρων για την επιτυχία του προγράμματος.

 

Η πιλοτική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης.

Ο Σύνδεσμος προχωρά σε πιλοτική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης στην Δημοτική Ενότητα Ναυπάκτου.

Ήδη από τις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με ανακοινώσεις  στα ΜΜΕ, με ένθετο στον τοπικό τύπο, με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού στο περίπτερο στο χώρο των παζαριών.

Σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν πάνω από 300 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν σημαντικό.

Ολοκληρώνεται μέσα στο 2014 η προμήθεια των 310 κάδων οικιακής κομποστοποίησης και έχει αρχίσει η δωρεάν διανομή στους κατοίκους που εντάχτηκαν στο πρόγραμμα.

Δημιουργείται δίκτυο υποβοήθησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της δράσης με την βοήθεια και περιβαλλοντικών ομάδων σχολείων της πόλης της Ναυπάκτου.

Θεωρώντας ότι η συμμετοχή της σχολικής κοινότητας θα επηρεάσει θετικά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την οικιακή κομποστοποίηση, ο Σύνδεσμος πρότεινε, στα πλαίσια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία, να συμπεριληφθούν δράσεις με θέμα:

«κομποστοποίηση   των απορριμμάτων».

Ο στόχος είναι οι περιβαλλοντικές ομάδες να βοηθήσουν στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, στην παρακολούθηση των κάδων που θα διαθέσει ο Σύνδεσμος στους πολίτες και να διατυπωθούν προτάσεις για βελτίωση του συστήματος.

Ο σύνδεσμος μετά το τέλος των περιβαλλοντικών προγραμμάτων και την δημόσια παρουσίαση αυτών, θα συστήσει επιτροπή που θα αξιολογήσει το τελικό αποτέλεσμα της δράσης κάθε σχολείου με σκοπό την βράβευση της καλύτερης προσπάθειας, καλύπτοντας τα έξοδα μια εκπαιδευτικής εκδρομής περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος

 
Τέλος στις γιορτές των Χριστουγέννων ο Σύνδεσμος διοργανώνει καθημερινά στην πλατεία Φαρμάκη, το παιχνίδι «βρες τον θησαυρό της ανακύκλωσης», με δώρο στα παιδιά την δωρεάν συμμετοχή στο carrousel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου