Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Να αποφύγουμε να μετατραπεί σε γεφύρι της Άρτας το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II)


Επίσπευση της εφαρμογής του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) που αποτελεί βασικό εργαλείο για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων αλλά και της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο με παρέμβασή του από το βήμα της Ολομέλειας που διεξάγεται στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σέφτσοβιτς και του εκπροσώπου του Συμβουλίου, Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Λ. Λουκά.

Σημειώνεται πως στη βάση δεδομένων SIS II θα καταγράφονται εκτός από τους ευρωπαίους πολίτες και υπήκοοι τρίτων κρατών που εισέρχονται στην Ε.Ε προκειμένου κατόπιν να μετακινηθούν εντός αυτής. Ως εκ τούτου θα διευκολυνθεί η επίσπευση της αξιολόγησης των αιτημάτων τους για το κατά πόσο νομικά δικαιούνται να παραμείνουν στην Ε.Ε. (π.χ. άσυλο) ή αν θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην χώρα τους. Η συζήτηση στην Ε.Ε. για την ολοκλήρωση της μετάβασης διαρκεί συνολικά πάνω από 11 χρόνια, εξαιτίας νομικών εμποδίων αλλά και της έλλειψης των εθνικών συστημάτων να θέσουν σε επιχειρησιακή λειτουργία το SIS II. Το Συμβούλιο εξέφρασε τελικώς την ελπίδα να τεθεί σε εφαρμογή στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Στην παρέμβασή του ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Συζητούμε στην Ευρώπη για περισσότερο από 11 χρόνια, γιατί τόσο έχει κρατήσει στην ουσία αυτή η συζήτηση, σχετικά με το πότε θα κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε το σύστημα SIS II και βρισκόμαστε και σήμερα εδώ, να κουβεντιάζουμε εκ νέου για κάποιες ενδεχόμενες καθυστερήσεις. Ξέρετε, στην πατρίδα μου την Ελλάδα, έχουμε ένα θρύλο που έγινε και δημοτικό τραγούδι, για το Γεφύρι της Άρτας το οποίο δεν μπορούσε να στεριώσει. "Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν", λέει το τραγούδι. Αυτό θυμίζει και η εφαρμογή του συστήματος πληροφοριών. Κάθε φορά που το θέμα αυτό έρχεται στην επιτροπή μας ή στην Ολομέλεια είμαστε σίγουροι ότι "στέριωσε" και ότι αυτή η φορά θα είναι η τελευταία και κατόπιν είμαστε πάλι εδώ και συζητούμε εκ νέου.
Βεβαίως και ανακύπτουν θέματα ασφαλείας τα οποία πρέπει να επιλύσουμε. Βεβαίως και υπάρχει ζήτημα καταχώρησης, διαχείρισης και προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουμε. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αλλά, από τεχνικής απόψεως, οι νέες τεχνολογίες μπορούν πλέον να μας δώσουν άμεσες λύσεις. Για να λυθεί δε και η απορία, το γεφύρι τελικά στέριωσε με τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Ελπίζω στην περίπτωση μας να μη χρειαστεί να κάνουμε κάποια άλλη θυσία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν του χρόνου που έχει ήδη χαθεί και των αυξημένων δαπανών που τελικώς απαιτήθηκαν.
Το SIS II είναι ένα σύστημα που χρειαζόμαστε όλοι για την ασφάλειά μας. Το SIS II είναι ένα σύστημα του οποίου η εφαρμογή είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα. Έχουμε τους τεχνίτες και άρα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αυτή τη γέφυρα για τη μετεξέλιξη του χώρου Σένγκεν».

Γραφείο Βρυξελλών
60 Rue Wiertz, B-1047 Bruxelles
τηλ: +32 2 28 45 254 - φαξ: +32 2 28 49 254
e-mail:georgios.papanikolaou@europarl.europa.eu
Γραφείο Ελλάδας
Μενάνδρου 54, Αθήνα
Τηλ.: 210 5240705 - φαξ: 210 5230276
e-mail: papanikolaou.office@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου