Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Χωρίς «Βοήθεια στο Σπίτι» οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης για το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα», που αντικαθιστά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Χωρίς «Βοήθεια στο Σπίτι» οι ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι
Όπως σημειώνεται στην επιστολή που αποστάλθηκε προς τους δημάρχους της χώρας, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των όρων και των κριτηρίων του προγράμματος, πράγμα που δεν έγινε.
Αποτέλεσμα της μη συμμετοχής της ΚΕΔΕ στο σχεδιασμό του προγράμματος και στη διαμόρφωση των κριτηρίων από τη γενική διεύθυνση ασφαλιστικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΕΜ, είναι να διαμαρτύρονται ήδη αρκετοί δήμαρχοι διότι το πρόγραμμα δεν καλύπτει το σύνολο των ηλικιωμένων. Κι αυτό διότι ενώ το «Βοήθεια στο Σπίτι» κάλυπτε το σύνολο των ηλικιωμένων, το «Κατ' οίκον Φροντίδα» καλύπτει μόνο όσους είναι συνταξιούχοι.
Ο κ. Ασκούνης επισημαίνει στην επιστολή, ότι η ΚΕΔΕ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε υποβάλλει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη.
Στο σχετικό κείμενο προτάσεων και παρατηρήσεων είχε διατυπώσει «τις σοβαρές της επιφυλάξεις αφ' ενός για τον αποκλεισμό ενός μεγάλου αριθμού ωφελουμένων που μέχρι και σήμερα εξυπηρετείτο από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»» και αφετέρου είχε επισημάνει την ανάγκη «διασφάλισης της συνέχισης της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος».
Ως προς του ωφελούμενους του προγράμματος, η ΚΕΔΕ είχε προτείνει να ενταχθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που διαβιούν μόνοι τους και δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν. Επίσης, είχε προτείνει να συμπεριληφθούν ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτου ηλικίας, με χρόνια προβλήματα υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ αυτών. Ακόμη, είχε ζητήσει να διασφαλισθεί η συνέχιση εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος.
Η ΚΕΔΕ θα επανέλθει με νέα απόφαση του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου, καθώς όπως γράφει ο κ. Ασκούνης στην επιστολή του «στόχος μας είναι η αυτοδιοίκηση συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα» να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χωρίς αποκλεισμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου