Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ούτε μια παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης!

Μηδαμινές, έως εντελώς ανύπαρκτες είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης και η ζήτηση από τους καταναλωτές. Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε η στοιχειώδης έστω έρευνα αγοράς για το πετρέλαιο από τους καταναλωτές.
Περίπου στο 1,40 ανά λίτρο αναμένεται να είναι φέτος η τιμή
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής και για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παραγγελίες, και συνεπώς η ζήτηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Αιτ/νίας – Λευκάδας κ. Δημοσθένη Κακούρη είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες.
Ίσως για πολλούς να αποτελεί έκπληξη και το γεγονός που μας πιστοποίησε ο κ. Κακούρης, ότι δεν υπήρξε φέτος ως τώρα ούτε στοιχειώδης έστω έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές, όπως συνηθίζονταν, είτε μέσω τηλεφωνημάτων είτε μέσω επισκέψεων στα πρατήρια για το πετρέλαιο.
Πέρσι, οι καταναλωτές δαπανούσαν χρήματα για την προμήθεια ενός τόνου και δύο τόνων επί το πλείστον, αν και είχε παρατηρηθεί ότι οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι μονοκατοικιών και κυρίως των μονοκατοικιών των πόλεων, έβαζαν τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου χωρίς βέβαια να υπάρχει τεράστια απόκλιση από τους δύο τόνους προμήθειας.
Να επισημάνουμε ότι υπήρξε κάμψη στις πωλήσεις πετρελαίου πέρσι, αλλά φέτος δείχνει πως θα είναι «ανύπαρκτο» σχεδόν ως καύσιμη ύλη. Αν υπάρξει κάποια ζήτηση για πετρέλαιο θα παρατηρηθεί ίσως την περίοδο των αντίξοων καιρικών φαινομένων (κρύα – βροχές κ.τ.λ.) εν μέσω του χειμώνα. Το σύστημα που θα ισχύσει φέτος, σύμφωνα με τον κ. Κακούρη θα έχει ως εξής:
Ο καταναλωτής θα αγοράζει πετρέλαιο και εν συνεχεία θα καταφεύγει στην ηλεκτρονική φόρμα του taxis net στο διαδίκτυο, στην οποία θα καταχωρεί το ΑΦΜ του, το ονοματεπώνυμό του, την διεύθυνση της οικίας του, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ και έναν τραπεζικό λογαριασμό του και έπειτα σε διάστημα περίπου 30 ημερών θα επιστρέφονται σ’ αυτόν 0,28 λεπτά ανά λίτρο μέχρι την ποσότητα των 960 λίτρων που ισχύει για την Γ΄ ζώνη στην οποία ανήκει η Αιτ/νία.
Οι δικαιούχοι καταναλωτές θα παίρνουν την επιστροφή του φόρου, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληρούν, σύμφωνα με τέσσερα κριτήρια τα οποία είναι:
1) Το ακίνητό τους να είναι ως 120 τ.μ.,
2) Το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα,
3) Την αντικειμενική αξία της περιουσίας και
4) Το μέγιστο ποσό της επιστροφής του φόρου που θα είναι 270 ευρώ.
Για την παραπάνω κατανάλωση από τα 960 λίτρα, ο καταναλωτής θα πληρώνει πετρέλαιο σύμφωνα με την αυξημένη τιμή της επιστροφής του φόρου. Σημαντικό είναι πως οι πρατηριούχοι αδυνατούν να προμηθεύσουν μικροποσότητες πετρελαίου φέτος τους καταναλωτές, όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά διότι πρέπει να προκαταβάλουν τα χρήματα στις εταιρείες καυσίμων, ώστε να τους αποστείλουν τις ποσότητες που ζητάνε.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αιτ/νίας και Λευκάδας κ. Δημοσθένης Κακούρης συμβουλεύει όσους πιθανόν να μπορούν τον χειμώνα να προμηθευτούν πετρέλαιο, να προτιμήσουν το πρατήριο υγρών καυσίμων της γειτονιάς τους, να προσέξουν στην παραλαβή πετρελαίου από το βυτιοφόρο ο μετρητής να είναι στο μηδέν, καθώς επίσης να γίνεται προσμέτρηση και μέτρηση της δεξαμενής.
Ακόμη, η παράδοση – παραλαβή να γίνεται με την παρουσία του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη, ενώ απαραίτητη είναι η παραλαβή απόδειξης από τους καταναλωτές. Τέλος να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας κατά την μεταφορά του πετρελαίου από το βυτιοφόρο στην δεξαμενή.
Ο κ. Κακούρης  δήλωσε: «Οι καταναλωτές να εμπιστεύονται το πρατήριο της γειτονιάς τους και εμείς θα είμαστε δίπλα τους, θα τους στηρίζουμε όσο μπορούμε στις δύσκολες αυτές συγκυρίες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου