Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΑΧΤΙΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1867




Στη θέση Κεφαλόβρυσο και σε χώρο που ανήκε στον Νικολό Τζαβέλα, έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η Εμποροπανήγυρη, τα παζάρια του Άη Δημήτρη.
Το χρονικό διάστημα από 1888-1958, καταργείται η Εμποροπανήγυρη και ξαναλειτουργεί το 1959, αλλάζοντας από τότε πολλές τοποθεσίες όπως, στον κεντρικό δρόμο της πόλης, Κεφαλόβρυσο, Σκα, καταλήγοντας τα τελευταία χρόνια στο Γρίμποβο, δίπλα στο αλσύλλιο.
Την εποχή αυτή τ’ Άη Δημητρίου, οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια τους, έστρωναν τα κιλίμια τους, κρεμούσαν στους τοίχους τις ‘’πάντες’’ κι ετοίμαζαν γλυκά για να κεράσουν τους επισκέπτες τους που θα ‘ρχονταν από τα γύρω χωριά, για να ψωνίσουν στα παζάρια. Αναλόγως το κομπόδεμα της καθεμιάς, πήγαιναν κι εκείνες ν’ αγοράσουν διάφορα από τους πραματευτές, προσπαθώντας ν’ αποσπάσουν τα ‘’καλούδια’’ σε χαμηλότερη τιμή, κάνοντας σκληρά παζάρια.
Οι άντρες συνήθως συγκεντρώνονταν στη ‘’ζωοπανήγυρη’’. Είτε είχαν δικά τους ζώα να πουλήσουν, είτε ήθελαν ν’ αγοράσουν από κάποιον έμπορα, πήγαιναν κάθε μέρα και παζαρεύανε κι εκείνοι για να πετύχουν καλύτερη τιμή. Ήταν ευκαιρία επίσης, ν’ αγοράσουν σαμάρια, σέλες, καπίστρια κλπ. από καλούς τεχνίτες που έρχονταν κι εκείνοι στην Εμποροπανήγυρη για να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο.
Στις δόξες τους ήταν τότε, οι βελέντζες, τα χαλιά, οι φλοκάτες, πολύχρωμες κι απλωμένες ναζιάρικα για να προσελκύσουν τις κοπέλες να τις αγοράσουν. Τα παιδάκια λαχταρούσαν ν’ αγοράσουν ένα γλειφιτζούρι κοκοράκι ή ένα μαλλί της γριάς. Δεν έλλειπαν επίσης οι πλανόδιοι φωτογράφοι, ο φιδάς, ο τσιγγάνος με την αρκούδα ή τη μαϊμού. Από τα ‘’παιχνίδια’’ μεγαλύτερη εντύπωση έκανε ‘’Ο γύρος του Θανάτου’’.
Αντιθέτως σήμερα, οι νέες τριγυρνάνε περισσότερο στους πάγκους με τα στριγκάκια, τα καλσόν, τις ομπρέλες, το χαλβά και τους λουκουμάδες. Τ’ αγόρια, που δεν ψωνίζουν μόνα τους (γιατί ντρέπονται), καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο τους στο Λούνα Παρκ.
Αυτό που σίγουρα δεν έχει αλλάξει, είναι η παραδοσιακή γουρουνοπούλα. Για μια εβδομάδα, όσο κρατά η Εμποροπανήγυρη, όλο το Γρίμποβο μοσχοβολά από το ξεροψημένο ψητό στη σούβλα. Κι όσο κι αν η τσέπη μας αιμορραγεί, έ… λίγη ‘’γουρνοπούλα’’ όλοι θα δοκιμάσουμε και πάλι φέτος.
Στο βιβλίο ‘’Επαχτίτικο Παζάρι’’ των Γ. Βαρδακουλά, Θωμά Παναγιωτόπουλου και Γ. Χαλάτση, μπορείτε να διαβάσετε για την διαδρομή του Παζαριού της Ναυπάκτου, από τα πρώτα χρόνια έως και σήμερα.
Ζωή Δενδραμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου