Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Λύθηκε το πρόβλημα της απόρριψης λυμάτων των Φυλακών Μαλανδρίνου

Λύθηκε το πρόβλημα της απόρριψης λυμάτων των Φυλακών Μαλανδρίνου σε ρέμα εφαπτόμενο του σωφρονιστικού καταστήματος, το οποίο απορρέει στη Λίμνη Μόρνου, η οποία υδροδοτεί όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής.
            Η Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου κατήγγειλε το γεγονός στο Δήμο Δωριέων, ο οποίος το διαβίβασε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. και στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η αντιπεριφερειάρχης κα Παναγιώτα Γαζή ανακάλεσε την άδεια της υγειονομικής υπαλλήλου κας Σοφίας Αθανασοπούλου, η οποία συνέταξε έκθεση αυτοψίας η οποία στάλθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στον Δ/ντα Σύμβουλο της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. κο Βασίλη Χανδακά.
Στην έκθεση αυτοψίας αναφέρεται ότι στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. λειτουργούσαν μόνο οι δυο δεξαμενές ανάδευσης και πιθανά αερισμού των λυμάτων. Τα υπόλοιπα τμήματα δεν λειτουργούν. Συγκεκριμένα η εσχάρωση δεν λειτουργεί, λόγω του μεγάλου όγκου των στερεών που υπάρχουν μέσα στη δεξαμενή. Τα τμήματα καθίζησης, χλωρίωσης κλπ. επίσης δεν λειτουργούσαν. Η ανάδοση δυσοσμίας που υπήρχε στο χώρο ήταν πολύ μεγάλη. Κυρίως οφειλόταν στη μη απομάκρυνση των στερεών που υπάρχουν στη δεξαμενή μετά την εσχάρωση και στην ελλιπή επεξεργασία των λυμάτων. Στη συνέχεια τα λύματα οδηγούνταν στη δεξαμενή συγκέντρωσης επεξεργασμένων λυμάτων, μέχρι να απομακρυνθούν με τα βυτιοφόρα αυτοκίνητα. Λόγω μη έγκαιρης απομάκρυνσης τους, αυτά υπερχείλιζαν και από εκεί οδηγούνταν σε παρακείμενο χείμαρρο, ο οποίος βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής της λίμνης του Μόρνου.
Τα λύματα μεταφέρονταν με βυτιοφόρα αυτοκίνητα του στρατού. Ο όγκος των λυμάτων του σωφρονιστικού καταστήματος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη χωρητικότητα των στρατιωτικών βυτιοφόρων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα αυτά να υπερχειλίζουν και να ρέουν στον παρακείμενο χείμαρρο.
Για το θέμα υπήρξαν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας με τον κο Χανδακά καθώς και μετάβασή της στην Αθήνα λόγω του κατεπείγοντος του θέματος. Τελικά η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ με έγγραφό της στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας αναφέρει τα παρακάτω:
«Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας στο οποίο επισυνάπτεται έκθεση αυτοψίας αρμοδίου υπαλλήλου της υπηρεσίας Ε.Δ.Υ. σας ενημερώνουμε για τις μέχρι σήμερα δικές μας ενέργειες:
1ον Έγινε απομάκρυνση των στερεών λυμάτων από το χώρο της εσχάρωσης και αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού.
2ον Έχει υπογραφεί νέα σύμβαση με τους αναδόχους που έχουν αναλάβει το έργο της άντλησης, μεταφοράς και απόρριψης των λυμάτων από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων του Δήμου Γαλαξιδίου Φωκίδας και η απομάκρυνση των λυμάτων γίνεται κανονικά χωρίς να δημιουργείται υπερχείλιση.
3ον Είμαστε σε διαδικασία ανάθεσης για την συντήρηση του Βιολογικού Καθαρισμού και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου