Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη τύπου από τον Γιάννη Μπουλέ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γιάννης Μπουλές την 1η Αυγούστου 2012.  Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, στα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και η υλοποίησή τους καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους καθώς και στα προβλήματα της καθημερινότητας, που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Για τα παραπάνω ζητήματα  ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουλές έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις:
·                     Η τακτική χρηματοδότηση των Δήμων για την αντιμετώπιση των  λειτουργικών τους δαπανών έχει μειωθεί κατά 50%. Η χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση έργων έχει μειωθεί κατά 56% . Για το 2012 ο Δήμος δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση των έργων που είχαν προγραμματισθεί. Επίσης το κράτος δεν εξόφλησε τις υποχρεώσεις του προς το Δήμο από προηγούμενα χρόνια που ανέρχονται στο ποσό των 800.000€. Η υπόσχεση ότι θα κάλυπτε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Δήμων ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο Δήμος Ναυπακτίας το 2011 πλήρωσε χρέη 4 εκατ. ευρώ δηλαδή το 50% του χρέους του πρώην Δήμου Ναυπάκτου, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Επιπλέον ο Δήμος Ναυπακτίας ακολουθώντας την ειλικρινή σχέση με την κοινωνία και τη χρηστή διαχείριση δεν προβαίνει σε διαγωνισμούς και αναθέσεις έργων από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 αν πρώτα δεν εξασφαλισθεί η πληρωμή των έργων.
·                     Σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση, νέες  αρμοδιότητες  μεταφέρθηκαν στους δήμους χωρίς την μεταφορά των ανάλογων πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών όπου ακολουθείται η πολιτική του εκκρεμούς. Από την απόλυτη ασυδοσία που υπήρχε  τα προηγούμενα χρόνια στον σημερινό οικονομικό στραγγαλισμό. Για παράδειγμα το υπουργείο απαιτεί η μεταφορά μαθητών με ταξί για τη διαδρομή Ναύπακτο - Ανθόφυτο και Ανθόφυτο – Ναύπακτο να γίνει σήμερα με 35 ευρώ από 57€ τα προηγούμενα χρόνια. Ασφαλώς κανείς δεν πήρε μέρος στο διαγωνισμό και βγήκε άγονος, έτσι το κράτος «λύνει»το πρόβλημα δίνοντας επίδομα μεταφοράς στο μαθητή 7 € την ημέρα. Να ο τρόπος με τον οποίο το πρόβλημα μεταφέρεται στο Δήμο και στους δημότες. Με την ίδια νοοτροπία λειτουργούσε  και ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου. Τότε που έβρεχε ευρώ ο Δήμος Ναυπάκτου δημιουργούσε χρέη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2010 που ήταν χρόνος προεκλογικής περιόδου και ο πρώην Δήμος Ναυπάκτου δημιούργησε έλλειμμα 5 εκατ. Ευρώ.
·                     Οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν διαμορφωθεί στην διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κάνουν την απορρόφηση πόρων αδύνατη. Στη μεγαλύτερη κρίση που περνάει η χώρα και με την ανεργία σε πρωτόγνωρα ποσοστά δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αιτία η χωρίς αρχή και τέλος γραφειοκρατία που επεβλήθη και αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα.
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουλές με έμφαση αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της κεντρικής εξουσίας. Επεσήμανε ότι η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μέσα από  την αξιοποίηση προγραμμάτων να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Υποστήριξε ότι χρειάζεται τομή στην οργάνωση και διοίκηση του κράτους και των υπηρεσιών του αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να δρομολογήσουμε διαδικασίες ανάπτυξης προς όφελος του λαού.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουλέ οι Δήμοι αποτελούν αποκούμπι για τους άνεργους και τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες. «Ο Δήμος μας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν μαζί με την κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και να κτίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια να φορτώσουν στην αυτοδιοίκηση προβλήματα που δεν της ανήκουν πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και αντιμέτωπους σ’ αυτές τις πρακτικές».
Στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί η εκτίμηση του Δημάρχου είναι ότι η αυτοδιοίκηση καλείται να πάρει πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Οι δήμαρχοι της Αιτ/νίας και η ΠΕΔ πρέπει να αναζητήσουν τρόπους αντίδρασης και να ενημερώσουν τους πολίτες για την επικίνδυνη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου