Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΙΑ

Ο Γιώργος Πιας γεννήθηκε το 1946 στη Ναύπακτο. Μεγάλωσε μέσα στο κοινωνικό κλίμα έτσι όπως αυτό είχε διαμορφωθεί μετά τον εμφύλιο.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και ταυτόχρονα δούλευε εισπράκτορας στο ΚΤΕΛ Αττικής.
Στα μέσα της δεκαετίας του '70 έκανε το βάπτισμα του πυρός στη δισκογραφία. Από τότε και έως τον πρόωρο θάνατό του υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τη μεγάλη του αγάπη: το τραγούδι.
Σ' ολόκληρη τη στιχουργική - ποιητική του διαδρομή, που μετριέται με 1.000 περίπου ηχογραφημένα τραγούδια και 2.000 αδημοσίευτα, κράτησε μια συνεπή γραμμή.
Το θεματολόγιο του ήταν βασικά ερωτικό αλλά και ιστορικό με έργα όπως την "ΟΔΥΣΣΕΙΑ" και την "ΕΞΟΔΟ". Η αγάπη του για την Ελλάδα και την Ναύπακτο τον εμπνέει στα έργα "ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ" και "ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ".
Οι τραγουδιστές/ιες που τον ερμήνευσαν είναι δεκάδες, όλων των ειδών τραγουδιού και φήμης.
Συμμετείχε τέσσερις φορές  στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το έτος 1990 πήρε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι ¨ΜΟΝΑΞΙΑ¨  με ερμηνευτή το Γιάννη Δημητρά σε μουσική Κώστα Πρέντα. 
Πήρε δύο φορές μέρος στα προκριματικά της Eurovision και το 1983 έλαβε την δεύτερη θέση με το τραγούδι ¨ΑΓΑΠΗ - ΑΓΑΠΗ¨  και ερμηνευτή τον Δάκη. 
το 1991 συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Piave με το τραγούδι "ΓΥΜΝΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ". Στο φεστιβάλ αυτό συμμετείχαν 54 χώρες με 1.350 τραγούδια από τα οποία επελέγησαν να ακουστούν 18. Μεταξύ αυτών των 18 ήταν το τραγούδι "ΓΥΜΝΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ".
Έκανε στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την εκπομπή "ΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΛΦΕΖ". Μια εκπομπή που αγαπούσε ιδιαίτερα γιατί του έδινε την δυνατότητα να ασχολείται με το τραγούδι και τον αθλητισμό που τόσο αγαπούσε. Στην συνέχεια έκανε εκπομπές για το τραγούδι και τους συντελεστές του στην Ελεύθερη Ραδιοφωνία. Αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έδωσε συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τα δύο του έργα " ΕΞΟΔΟΣ" και "ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ" (και τα δύο σε μουσική Ανδρέα Πρέζα).
Στην ποιητική του ενασχόληση ήταν και δυο εκδόσεις με μελοποιημένα ποιήματα και μια μελέτη για το δημοτικό τραγούδι.
'Ολα αυτά είναι μια πρώτη καταγραφή του έργου του.
Στο ενεργητικό του καταγράφηκαν, επίσης, η πρωτοβουλία του (με τον δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννακόπουλο) για την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Στιχουργών, μέλη του οποίου ήταν σχεδόν όλοι οι στιχουργοί της τότε εποχής. Αγωνίστηκε για  την ασφάλιση των στιχουργών και συνθετών και διεκδίκησε την σωστή προβολή των δημιουργών, την ουσιαστική ηθική και υλική τους αποκατάσταση.
Στο ΙΚΑ, του οποίου υπήρξε υπάλληλος, ήταν μέλος της "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ" που είχε συστήσει ο τότε Διοικητής Θόδωρος Κατσανέβας. ¨Ήταν εμπνευστής και ιδρυτικό μέλος του "Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαλλήλων ΙΚΑ", της χορωδίας και της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΙΚΑ.
Το 2004 από αγάπη για τη γενέτειρά του, αλλά και για λόγους υγείας, εγκαταστάθηκε στη Ναύπακτο. Εκεί με μεράκι και πάθος παρότρυνε τους Ναυπάκτιους καλλιτέχνες για την δημιουργία ενός κύκλου  τραγουδιών με θέμα την Ναύπακτο, τα  "ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΑ".  Δεν πρόλαβε όμως την κυκλοφορία του. Το cd κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2010 εκείνος όμως είχε ήδη ησυχάσει την 12.6.10. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου