«Φεντεραλιστής ευρωπαίος» και υπ΄αυτή την έννοια υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας δηλώνει με συνέντευξη του στο Europe 1, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της και να μην έχει σωθεί ακόμη, αλλά θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ αναγνωρίζει ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε πόστα εξουσίας, όπως ο ίδιος, φέρουν ευθύνη για την κατάσταση της χώρας.
Αναγνωρίζοντας ότι η εποπτεία μεταφράζεται σε απώλεια κυριαρχίας και ότι αυτό συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την πλειοψηφία-ίσως- των Ελλήνων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δηλώνει ότι ο ίδιος είναι «υπέρ της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας» και χαρακτηρίζει τον εαυτό του περισσότερο «φεντεραλιστή ευρωπαίο».
Στη συνέχεια προσθέτει ότι ακόμη και αν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ήταν Έλληνας και όχι Γερμανός η κατάσταση δεν θα ήταν διαφορετική. «Αν δεν εξυγιάνουμε την οικονομία μας δεν έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε χρηματοδότηση από τους άλλους για το έλλειμμα που εμείς δημιουργούμε, με τον δικό μας τρόπο λειτουργίας. Το πρόβλημα είναι δικό μας», σημειώνει ο Θ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι είναι δικό μας καθήκον να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Τονίζει επίσης ότι αυτό που μας ζητούν, δηλαδή το να μην έχουμε έλλειμμα και να μειώσουμε το χρέος, «είναι προς το συμφέρον μας...δεν είναι κάτι κακό», εξηγώντας έτσι τον λόγο για τον οποίο ο ίδιος δεν θεωρεί κακή εξέλιξη την εποπτεία.
Ο Θ. Πάγκαλος σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν δύσκολο και επίπονο δρόμο, αλλά υποστηρίζει ότι η προσπάθεια τώρα θα γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν πριν από 48 ώρες: «Δεν έχουμε σωθεί ακόμη. Θα έλεγα ότι τώρα (μετά την συμφωνία) υπάρχουν οι συνθήκες για μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξανασταθεί στα πόδια της η οικονομία μας» λέει ο αντιπρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που χρεοκόπησε και όχι η Ελλάδα», η οποία «δεν είναι μια νεκρή οικονομία», αλλά έχει μέλλον και οφείλει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, ο Θ. Πάγκαλος διαπιστώνει ότι η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων θα συναντήσει τεράστια κοινωνικά εμπόδια και «θα υπάρξουν επιπτώσεις που θα φανούν στις εκλογές», ενώ παραδέχεται ότι ευθύνες έχουν όλοι και «κυρίως όσοι είναι σε πόστα εξουσίας επί μακρόν, όπως εγώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου