Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Συλλαλητήρια και μικροεπεισόδια στο κέντρο της Αθήνας


Θανάσης Βλαντός - Σωτήρης Σκουλούδης


Αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), με τη συμμετοχή και του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έγινε στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και του ΠΑΜΕ στις 10:00 το πρωί στην Ομόνοια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν πορείες και αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Στις 12:00 οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμείς σας πληρώνουμε, κάντε κάτι και για εμάς!», ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής αλλά κυρίως κατά των σκληρών οικονομικών θυσιών που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Μικροεπεισόδια και ένταση σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 13:40 μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, όταν προκλήθηκε ένταση έξω από τον χώρο του εμπορικού κέντρου «Attica», μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Σύνταγμα.

Ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα δύο κοπέλες, σύμφωνα με πληροφορίες, να τραυματιστούν από χτυπήματα κλομπ.

Τα πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, ενώ το δεύτερο μπροστά από την πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, έχει επιβεβαιωθεί ο τραυματισμός 12 διαδηλωτών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα κατά τόπους νοσοκομεία με τραύματα από κλομπ αλλά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ, όπως ανέφερε η Αστυνομία, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές.

Επεισόδια και στα Εξάρχεια

Ωστόσο, ο πετροπόλεμος και οι ρίψεις δακρυγόνων μετά την πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας μεταφέρθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ομάδες αγνώστων προξένησαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, έκαψαν κάδους και στη συνέχεια διαλύθηκαν στα γύρω στενά. Στο σημείο έφθασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να σβήσουν τις εστίες της φωτιάς.


Ένταση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος 44χρονος

Μικροένταση σημειώθηκε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που η κεφαλή της πορείας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έφθανε στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε άγρια ο 44χρονος Μανώλης Καντάρης.

Κάτοικοι της περιοχής ακινητοποίησαν τους συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας τους να ψάλουν τον εθνικό ύμνο.

Ωστόσο, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο εκδήλωσης επεισοδίων και η πορεία συνεχίστηκε κανονικά προς την πλατεία Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου