Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αισιοδοξία αλλά και αναταράξεις στο... κόμμα

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη συμφωνία -Αναταράξεις στο κόμμα

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Ένα νεύμα, έστω και χλιαρό, από το σημερινό Eurogroup προς τον Μάριο Ντράγκι θα ήταν ικανοποιητικό για την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον προκαλούσε αποδέσμευση ρευστότητας.

Το Μαξίμου βρέθηκε επί τρεις ολόκληρες ημέρες σε επιφυλακή. Έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων και μαραθώνιες συνεδριάσεις του οικονομικού επιτελείου και όχι μόνο, για να αποτυπωθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης και να γίνει αναλυτική συζήτηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου  εμφανίζονταν αισιόδοξοι για το σημερινό eurogroup, ωστόσο δεν περιμένουν τίποτα περισσότερο από μία ανακοίνωση που θα εκπέμπει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς την ΕΚΤ για παροχή ρευστού προς την χώρα.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από το κυβερνητικό επιτελείο συγκλίνουν στην άποψη πως το Eurogroup δεν θα βγάλει μεν λευκό καπνό, όμως από τα συμφραζόμενα θα φανεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί άρα θα ανοίξει ένα παράθυρο για την χρηματοδότηση.

Τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου έφθασαν και ανατρεπτικές εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην καταβάλλει τα 750 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ αύριο, ούτως ώστε να θορυβηθούν οι δανειστές και να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους στην διαπραγμάτευση με στόχο την επίσπευση της συμφωνίας. Η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται όμως ως παρακινδυνευμένη και τουλάχιστον σε επίπεδο Μαξίμου δεν βρίσκει πολλούς πρόθυμους να την υλοποιήσουν  προσώρας.

Πάντως, ομολογουμένως η κατάσταση είναι οριακή αφού ακόμη κι αν πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ δεν υπάρχουν άλλα λεφτά για να καταβληθούν οι υπόλοιπες οφειλές του Μαϊου, συμπεριλαμβανομένων μισθών και συντάξεων.

Όλα αυτά τα περιέγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζε ως αργά και στην οποία η εσωκομματική μειοψηφία διατύπωσε προβληματισμούς για το πού πάει η κατάσταση και μέχρι ποιου σημείου η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις, σεβόμενη συγχρόνως την λαϊκή εντολή.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου