Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δημοψήφισμα, Καραμανλής ή εκλογές;

Αυτή τη στιγμή οι επιλογές που φαίνεται να έχει η χώρα είναι είτε κωλοτούμπα και υπογραφή μνημονίου είτε πρόσκρουση υψηλού ρίσκου.
Η εκτίμηση μας είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σήμερα την επιλογή για τίποτα από τα δύο.
Αν επιλέξει να γίνει μνημονιακός, υπόθεση εργασίας (ο ίδιος προτιμά να παραιτηθεί από το να κάνει κωλοτούμπα), θα εισπράξει την οργή του Ελληνικού λαού χάνοντας την εξουσία σε λίγες εβδομάδες, ενώ αν επιχειρήσει να συγκρουστεί και να θέσει στο τραπέζι ακόμη και μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τότε πάλι θα κατηγορηθεί πως δεν διαθέτει σύμφωνα με τις πρόσφατες εκλογές την πολιτική νομιμοποίηση για να πάρει ο ίδιος μια τέτοια απόφαση και πάλι η κυβέρνηση του θα πέσει.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και τα σενάρια που παίζουν είναι 4:
1) Η Ευρώπη να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. (εξαιρετικά απίθανο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα)
2) Η ανακοίνωση και διεξαγωγή, σε περίπτωση μη υποχώρησης από την Ευρώπη, δημοψηφίσματος με το ερώτημα: Ευρώ (μνημόνιο) ή Δραχμή (;;;)
3) Η πτώση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με πιθανότερο για τη θέση του Πρωθυπουργού τον Κώστα Καραμανλή.
4) Προκήρυξη εθνικών εκλογών με την διεκδίκηση από τον Αλέξη Τσίπρα ξεκάθαρης εντολής σύγκρουσης με την Ευρώπη. (>50% ΣΥΡΙΖΑ).
Πρέπει να σημειωθεί αυτή τη στιγμή πως ένα ενδεχόμενο «βίαιας» επιστροφής των μνημονιακών Σαμαρά-Βενιζέλου θα ισοδυναμούσε με εμφύλιο.Το γράφουμε για να προειδοποιήσουμε όσους αυτές τις ώρες επεξεργάζονται τέτοια σενάρια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου