Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Οι ιστορίες των εννέα... νέων

Εννιά είναι οι υφυπουργοί στη νέα κυβέρνηση που είτε επανέκαμψαν είτε διασώθηκαν στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε σύνολο 21 υφυπουργών οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Άντζελα Γκερέκου, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Ντόλιος και Γεράσιμος Γιακουμάτος επιστρέφουν σε κυβερνητικό πόστο. Από αυτούς τέσσερις προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και τρεις από το ΠΑΣΟΚ.
Αντίθετα από τους υφυπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης μετακινήθηκαν μόνο δύο, οι Αντώνης Μπέζας και Θεόφιλος Λεονταρίδης, και οι δύο προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία.

Στα γνώριμα γι' αυτήν λημέρια του υπουργείου Πολιτισμού φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, να επιστρέφει η Άντζελα Γκερέκου. Η κυρία Γκερέκου είχε τοποθετηθεί στη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην κυβέρνηση Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 και είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2010 μετά από δημοσιεύματα που έφεραν τον σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο να χρωστά στην εφορία το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας πέντε χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του ως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας επί Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Μαζί του τότε ήταν σε θέση υφυπουργού ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ο οποίος επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια της λεωφόρου Μεσογείων καθώς επανέρχεται ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αν και ως βουλευτής Μεσσηνίας είχαν εκφραστεί αμφιβολίες αν στην κυβέρνηση «χωράει» και δεύτερο μέλος από την περιοχή καθώς από τη Μεσσηνία προέρχεται και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας είχε θητεύσει ξανά σε υπουργείο ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 έως το 2006. Για διάστημα επτά μηνών το 2008 είχε παραιτηθεί από την ΚΟ της ΝΔ μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

Σε κυβερνητικό πόστο επιστρέφει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, στη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, μετά τη θητεία του επί κυβέρνησης Καραμανλή στη θέση του υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Το όνομά του είχε εμπλακεί πρόσφατα στην υπόθεση της οφειλής χρημάτων από τη γυναίκα του προς το Δημόσιο αλλά τελικά η ασυλία του δεν ήρθη καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, η δικογραφία δεν τον ενέπλεκε καθώς δεν εμφανιζόταν στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Πάρις Κουκουλόπουλος και Γιώργος Ντόλιος επιστρέφουν, επίσης, στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Ο πρώτος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είχε διατελέσει επί 11μηνο υφυπουργός Εσωτερικών αντικαθιστώντας τον δεύτερο.

Αντώνης Μπέζας και Θεόφιλος Λεονταρίδης, τέλος, είναι οι μοναδικοί δύο υφυπουργοί που μετακινήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Μπέζας από το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Εργασίας και ο κ. Λεονταρίδης από αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα υπηρετεί πλέον ως υφυπουργός Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου