Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο Φώτης Κουβέλης "θέλει" Οικουμενική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «καλό οιωνό» και «πρώτο βήμα»

Προϋπόθεση από Φώτη Κουβέλη η Οικουμενική κυβέρνηση
Τις προϋποθέσεις που θα πει «ναι» στη συγκρότηση κυβέρνησης διατύπωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» κ. Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βουλή.
Με τις δηλώσεις του, ο κ. Κουβέλης όχι μόνο επιβεβαίωσε πανηγυρικά το ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Ανέφερε ότι είναι σύμφωνος με τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με χρονικό ορίζοντα ως τις ευρωεκλογές του 2014 και με αποστολή να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και να την οδηγήσει σταδιακά στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν σε δύο σήμεία.

Το πρώτο σημείο είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, ενώ το δεύτερο είναι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Κουβέλης μπήκε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου έχοντας έτοιμη μια συγκεκριμένη πρόταση, για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο και συμφώνησαν ότι σε αυτή πρέπει να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Ταυτοχρόνως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έστειλε μήνυμα και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ότι η πρότασή του είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλους. Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως παίρνει αυτή τη θέση ώστε να ανταποκριθούν όλα τα κόμματα με συναίσθηση της ευθύνης για τη συγκρότηση της οικουμενικής κυβέρνησης από πολιτικά, φερέγγυα πρόσωπα, που θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία των δυο κομμάτων, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως θα πρέπει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ως προαπαιτούμενο.

Έτσι, δεν αρκεί πια η ενδεχόμενη συμφωνία του κ. Σαμαρά στην πρόταση Κουβέλη, αλλά απαιτείται η συναίνεση του κ. Α. Τσίπρα, η οποία όμως όπως όλα δείχνουν δεν θα γίνει πριν συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Οι βασικές προϋποθέσεις της πρότασης Κουβέλη ( προσπάθεια για απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο, παραμονή της χώρας στο ευρώ,) δεν μπορούν να αλλάξουν. Το μόνο που μπορεί να συζητηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο είναι ο χρονικός ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση Κουβέλη αποτελεί πρακτικά μία επιπλέον προσπάθεια πίεσης προς το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε από την επόμενη εβδομάδα να ορκιστεί νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου