Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

«Εάλω η Πόλις …»

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες εποχή, ο απανταχού Ελληνισμός θυμάται σήμερα την 559η  θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453, όταν ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄, έμπαινε θριαμβευτής στην Βασιλίδα των πόλεων, και η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαυε να υπάρχει
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453. Η εξασθενισμένη αυτοκρατορία, που είχε πλέον περιοριστεί σε εδάφη γύρω από την Κωνσταντινούπολη, δεν μπόρεσε να αντισταθεί αποτελεσματικά στην προέλαση των Οθωμανών, που στα τέλη του 17ου αιώνα έφτασαν έως  την καρδιά της Ευρώπης, απειλώντας την Βιέννη.
Μαζί με την Πόλη, έπεσε πολεμώντας τον κατακτητή και ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Όταν όλα είχαν χαθεί και οι Οθωμανοί είχαν ήδη εισέλθει από την Κερκόπορτα, συνέχισε να πολεμάει με το σπαθί του δίπλα στους στρατιώτες τους έως το τέλος. Τις επόμενες μέρες με εντολή τού σουλτάνου Μωάμεθ, το άψυχο σώμα του αυτοκράτορα εντοπίστηκε και ετάφη, άγνωστο που, με βασιλικές τιμές. Ωστόσο, οι μυστικοί πόθοι τού Γένους, συνέδεσαν τον θρύλο τού μαρμαρωμένου βασιλιά, με την ελπίδα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας.
Ο πόνος για την πτώση και τον χαμό της Πόλης και η ελπίδα για αποτίναξη του ζυγού,  πέρασε από γενιά σε γενιά μέσα από την λαϊκή ποίηση. «Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις, πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου